Празник на Театъра ще събере млади таланти на няколко училища от Смолян и областта

Празник на театъра с участието на ученически театрални трупи от Смолян, Златоград и Смилян ще събере млади таланти в зала 1 на Родопския драматичен театър в Смолян.
Инициативата е по повод Международен ден на театъра -27 март и се организира от Регионалното управление на образованието в Смолян и под егидата на кмета на Община Смолян Николай Мелемов.

От 14 до 17 часа на сцената  с Родопски настъргалки, обичаи и традиции, ще се изявят учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Смилян, а с „Попрелка“ ще се представят възпитаници на ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян. Театрални етюди на български, испански, немски и английски език ще представят възпитаници на ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян. Младите артисти от чуждоезиковото училище в областния град ще представят черната комедия
„Санта Пас“ , „Класиката е модерна“и авторската си постановка „Утопия“.

Също с авторска постановка – „Истината и лъжата“, в празника ще се включат децата от 
ОУ „Васил Левски“ – Златоград. Рецитал за пътя на младото поколение „Доброто и злото“  ще изнесат възпитаниците на СУ „Антим І“ – Златоград.

„Търся теб“ е постановката на ППМГ „Васил Левски“ – Смолян, с която те обраха овациите по време на фестивала на театъра на английски език тази година.

След края училищните постановки  от 19. 00 часа, в зала 2 ще се състои премиерата на спектакъла „Театър, любов моя “.

Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.
Автор на първото послание за Деня на театъра през същата година е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник,  скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и 
извън нея. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини