Тома Биков: Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков редовно получавал отстъпки затова, че е депутат. Според него това било нормално.

"Лично аз, като съм депутат, където и да отида всички врати са отворени за мен", зави Биков в сутрешния блок на Нова.

Коментарът му дойде по повод създалия се скандал около новото жилище на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, както и това на правосъдния министър Цецка Цачева, депутатът Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева.

Според Биков било възможно сценарият около закупуването на жилището на Цветанов да е подобен - той получил преференциална цена, защото бил известна политическа фигура.
По думите му това донякъде било реклама за самата фирма строител, откъдето вероятно казвали: "При нас апартамент има този, този и онзи...".

"Има такива нагласи, това донякъде е реклама", както каза Биков.

Водещите Виктор Николаев и Аделина Радева прекъснаха събеседника. Те обясниха следното: През 2017 година изтичат всички срокове за завършване на строежа на въпросната сграда спрямо издадените разрешителни. Изведнъж се гласува в парламента поправка, която дава възможност строежът да продължи до 2020 година.
"Трябвало до 2017 година всичко да бъде приключено и изведнъж това нещо минава през парламента, после те (фирмата строител - бел. ред.) се позовават на тази поправка", посочи Николаев.

С поправката се облагодетелствали именно фирми като тази, която строи сградата на улица "Златен рог", а до фирмата имало и специално писмо, което гласяло, че поправката при тях може да се прилага и със задна дата, разкри от своя страна Радева.

"Появи се един документ, в който г-н Цветанов, като председател на комисията по вътрешна сигурност, задава въпрос на г-жа Фандъкова (кмет на София, от ГЕРБ - бел. ред.) за ситуацията със същата тази сграда, защото е получен сигнал-жалба от протестиращи", заяви Николаев и показа писмото. Протестиращите се надигнали, защото сроковете за строежа са изтекли, а впоследствие са били незаконно удължени, което станало повече за инициирането на проверка. В публикацията пишело, че Цветанов отправил това запитване към Фандъкова, вече разполагайки с някакви данни за статута на сградата. Отделно искал и още информация за строежа. Това показвало, че той е следял казуса много отблизо и се е интересувал от него. Спрямо публикацията, която показва това писмо, само 4 дни след инициирането на проверката Цветанов е сключил сделката за жилището си.

С оглед на всичко казано Николаев попита Биков дали фирмата, намирайки се в ситуация, в която вече има започнат голям строеж, срокът за приключването на който вече е изтекъл, може да е потърсила "помощ от политик".
В отговор Биков заяви, че се надява това да не е така. Строежът вече бил започнат и било редно да се довърши.
Водещият формулира въпросът си още по-ясно, след като Биков започна да обяснява че всичко се дължи на това, че се "намираме във вихъра на скандала".

Николаев към Биков: "Възможно ли е фирмата да е била принудена да предпочете да продаде апартамент на много по-ниска цена на човек, от когото зависи дали ще продължава или не големият ѝ строеж?"

Биков: "Не мисля, честно казано. Не ми се струва... Познавайки г-н Цветанов, аз работя вече така 2 години доста активно с него, не мисля, че подобно... това не е в негов стил. Друг е въпросът, че пак, ето, стигаме до този проблем. Аз затова Ви казвам, ние сме в кампания, това е част от кампания."

Според Биков всичките тези разкрития за жилищата на герберите излизат умишлено на пропорции. Това било подготвено и сега се пуска малко по малко с предизборни цели. 

Данните били всякакви - че в апартамента имало асансьор, което го нямало в регистъра.

В ГЕРБ обаче били достатъчно концентрирани върху своите дефекти и дефицити и заради това Борисов казал, че ще проследи всички документи, на базата на които ще вземе адекватно решение на създалата се ситуация.
Иначе Биков посочи, че всяко нещо, всеки детайл в този скандал, който иначе не би направил впечатление никому, се превръщал в новина. Той видял гласуването в парламента на поправката от 2017 година. Той не може да сподели мотиви за приемането му, защото не е присъствал. За по-ясни доводи трябвало да се попита депутат от ГЕРБ, който е подкрепил текста. По думите му поправката била приета с консенсус - 96 депутати от ГЕРБ и 2 от БСП, като всички останали социалисти не били в пленарна зала и никой не гласувал "против".

В самото начало на интервюто Биков обясни, че вероятно в ГЕРБ ще има тежки решения. Евентуално първата политическа сила у нас можело да се раздели с хора, да поиска оставки. Това обаче нямало да стане в блок, а поотделно.

На въпрос дали г-жа Цачева се намира в по-дълбок изкоп от Цветанов, Биков коментира, че Цачева е правосъден министър и бивш председател на НС, което предполагало, че финансово може да си позволи ново жилище. Цачева би могла да има някакви спестявания, продала имоти в Плевен и си купила жилище в София. "Аз не изключвам мотивацията да е с цел престижни клиенти", отново наблегна Биков. Това можело и да не се тълкува като рушвет.
Това, че сделките на Цветанов и Цачева били с една и съща фирма, и двете на доста по-ниски цени от пазарните, можело да бъде и внушение, както се изрази Биков. Това не било така според депутата.

На 19 март зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е останал само с два апартамента, тъй като заменил два апартамента, в които живял до лятото на 2018 г., и за нов доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания. Той обаче увери, че всичко е законно.

По-късно обаче стана ясно, че двата апартамента, които той заменил за новия си имот, са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

По тази причина от прокуратурата съобщиха, че ще направят проверка по случая.

Коментари по случая не липсваха. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се пошегува, че Цветанов няма да остане гладен като брокер на недвижими имоти.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид пък цитира известната фраза на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече".

Към апартаментите на зам.-председателя на ГЕРБ не остана равнодушен дори президентът Румен Радев, който заяви, че Антикорупционният закон е беззъб спрямо Цветанов.

Междувременно от Антикорупционния фонд алармираха за съмнителна покупка на недвижими имоти и от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов.

Вчера пък стана ясно, че и зам.-министърът на спорта Ваня Колева има апартамент в блока на Цветанов.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Су
    Сурвакар
    1 0
    21:42, 22 мар 2019
    Томичката е един от най големите гъзолизци в Герба заедно сп Гърневски и Шайката Антон
Последни новини