Прогноза: Висшисти масово ще работят като продавачи и шофьори и след десетилетие

Изображение 1 от 3

    Прогноза на министерството на труда: след 13 години най-разпространената професия в България ще бъде продавач в магазин. Делът на заетите в търговията ще намалява за сметка на тези в преработващата промишленост, а все повече висшисти ще заемат работни места под нивото на квалификацията си.

    Ще продължат да се търсят специалисти със средно професионално образование. Това показва дългосрочната прогноза за развитието на пазара на труда, разработена от експерти и представена днес от Министерството на труда и социалната политика.

    Около 2,9 млн. ще са заетите българи през 2032 г. Броят им спрямо 2018 г. ще намалее с 3,4 %.

    Към това ще се добави и продължаващата липса на кадри със средно професионално образование. Недостигът ще е около 94 хил. средни специалисти. Ако не се промени нещо техните места ще се заемат от висшисти.Ще има голям излишък от хора с основно и висше образование.

    Най- много българи, над 160 хиляди, ще продължат да работят като продавачи. Сред другите разпространени професии ще са административните специалисти и шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси.

    Бисер Петков, министър на труда и социалната политика казва пред БНТ:

    "И в бъдеще заетите в търговия т. е. професията продавач ще бъде една от най-масово практикуваните, но тенденцията е към намаляване на броя на заетите, осезаемо намаляване за сметка на пренасочване и увеличаване в други дейности, в други професии."

    Това е и голямата положителна тенденция за 2032 г. - ще нараства ролята на преработващата промишленост за сметка на търговията.

    Доц. Ралица Симеонова, ръководител на изследователския екип: Именно в търговията очакваме и най-големия спад в периода 2022-2032 г., другия сектор, в който очакваме един сериозен спад, е секторът хотелиерство и ресторантьорство.

    Обратно, ще нараства заетостта в образованието с над 30 хиляди души, и в здравеопазването. Ще остане обаче регионалният дисбаланс - през 2022 г. около една трета от хората ще работят в столицата, най- малко работещи ще има в Силистра.

    Източник: БНТ

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини