Великобритания остава в ЕС до 12 април. Ново отлагане или отменяне на Брекзит?

Европейският съюз даде на Тереза Мей две седмици, за да подготви ново споразумение за Брекзит, ако сделката й бъде отхвърлена за трети път от британския парламент, пише "Гардиън" в коментар за резултатите от срещата на европейските лидери в Брюксел. С това европейските лидери взеха в свои ръце определяне на датата за Брекзит.

Великобритания остава член на ЕС до 12 април, а евентуално ново удължаване на срока е възможно само ако британският премиер може "да посочи изход от ситуацията и да проведе европейските избори в страната".

В случай, че Тереза Мей успее да прокара своята сделка през парламента в Лондон следващата седмица, Великобритания ще има време до 22 май, за да приеме необходимото законодателство за напускане на Европейския съюз. Това обаче се смята за малко вероятно.

"До 12 април всички опции за Брекзит остават на масата за преговори. Правителството и парламентът на Обединеното кралство имат варианти да приемат сделката на Мей, да получат ново отлагане на срока за напускане или да отменят искането си за Брекзит", каза Доналд Туск.

На въпрос колко дълго може да продължи отлагането на Брекзит, Юнкер отговори: "До самия край". Той допълни ,че Тереза Мей не е успяла да убеди европейските лидери, че има реална възможност да избегне Брекзит без сделка.

"Тя не даде никаква яснота какво ще прави. Запитана бе три пъти какво ще прави, ако отново загуби гласуването в парламента следващата седмица, не можа да каже нищо. Беше ужасно да се наблюдава това безсилие", каза човек, присъствал на разговорите.

В Лондон група депутати от всички представени партии обсъжда спешно днес как да бъде принудена Тереза Мей да сключи приемлива за Великобритания сделка за Брекзит или да отмени излизането от ЕС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини