Месечно възнаграждение от 2 минимални работни заплати поискаха медицинските сестри в Кърджали

Изображение 1 от 4

    Месечно възнаграждение от 2 минимални работни заплати поискаха на протест днес медицинските специалисти от Кърджали,Момчилград и Златоград,които се събраха за втори път за да демонстрират несъгласие с правителствената политика към тяхната професия. Медицинските работници се обявиха и за десетократно повишаване на часовото възнаграждение на нощния труд, което да стане от 31 стотинки на 3 лева. Заедно с тях днес в страната протестират още медицински специалисти от 46 града. Освен медицински сестри на улицата излязоха акушерки, лаборанти ,кинезотерапевти.
     Зад организиралите се чрез социалните мрежи здравни работници застана и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. В Кърджали регионалния председател на Асоциацията Росица Генчева прочете Отворено писмо до управляващите. В него се заявава, че вълна от протести ще залее страната , ако исканията на колегите им не бъдат чути и изпълнени. Припомня се, че през последните седмици има ескалация на недоволството. Причината е, че специалистите по здравни грижи изчезват. Ще бъдат затворени болници. Поради намаляващия брой на медицински сестри се стига до прекомерно натоварване, защото те работят на по две дежурства.Т ова влошава качеството на медицинските услуги. Нарушен е балансът между медицински специалисти и пациенти. Това се казва в Отвореното писмо.
    За Кърджали бг вести Росица Генчева подчерта че Асоциацията подкрепя протестите, но не ги организира. Нейни представители са имали среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева,но са скептични за крайния резултат от преговорите.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини