Тракийци влизат в клас с уроци по родолюбие след разрешение на МОН

    Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ чакат разрешение от Министерството на образованието, за да реализират отколешна своя мечта-да палят искрата на родолюбието сред учениците от областния град.

    „Това е наша голяма мечта, един проект, който имаме ресурс да реализираме със състава за автентични фолклорни песни и групата по художествено слово към читалището. С тяхна помощ пред учениците ще бъдат изнасяни кратки беседи за войводите, светлите личности в нашия роден край и паметта българската. Ще каним и историци от местния музей. Във фонда на Дружеството имаме и богат снимков материал, по който подрастващите ще могат да илюстрират и събитията.“, поясни идеята председателят на тракийци Кирил Сарджев.

    Днес потомците на бежанците от Беломорска Тракия почетоха паметта на войводата Пано Ангелов, чиято чета е предадена на 19-ти март и в започналото сражение на 20-ти март 1903 година в местността Диманова поляна край с.Сърмашик загиват войводата и един от четниците му-Никола Равашола.

    Героичната им смърт е възпята от Яни Попов в странджанския революционен химн „Ясен месец“, който става и химн на Тракия. Историческите факти припомни днес историкът д-р Красимира Узунова.

    А изключително въздействащата песен „Ясен месец“ днес изпълниха жените от групата за автентичен фолклор към читалище „Тракия“

    За да не бъдат забравени войводите, за да черпият пример от техния героизъм младите сега и в бъдеще, от Тракийското дружество в Хасково са изпратили писмо до общината с искане да им бъде отредено място, където да издигнат мемориал, на който ще бъдат изписани имената на местните войводи.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      7 -4
      19:11, 19 мар 2019
      Абе няма ли рахат от тая Узунова бе?Настани дъщеря си вече на топло място,какво още иска?
    • 2
      Тр
      Тракиот
      4 -4
      22:06, 19 мар 2019
      Напред тракийци, нашето знаме е мисаля!
    • 3
      Ка
      Карлсон от покрива
      0 -1
      16:42, 20 мар 2019
      До Гръкотролът "Тракиот":
      Почивай в мир нещастнико! Гърция е на един хвърлей! Търчи да лижеш рунтавели! Не си бърши мазната покварена уста с тракийски месал ! Ще ти окапят джуките!
      Амин! Заспивай с мегали идеята!
    Последни новини