Рекордни наводнения в САЩ взеха жертви

Топенето на снеговете и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в няколко американски щата в Средния запад и доведоха до евакуацията на хиляди хора, предаде Би Би Си. Трима души загубиха живота си, включително мъж, който се опитал да спаси непознати от ледените води. Залята е военновъздушна база.

Наводненията в пет щата счупиха рекордите и доведоха до обявяването на извънредно положение. Няколко населени места бяха отрязани от света и до тях не може да достигне помощ.

Жертвите са 80-годишна жена, хваната в капан в дома си в Небраска от придошла река; 52-годишен мъж, загинал в Айова в петък, когато колата му била отнесена от придошли води; 50-годишен мъж, загинал в щата Небраска в четвъртък при срутване на мост, докато се опитвал да достигне с трактор до хванати в капан пътуващи в автомобил.

Последните наводнения станаха след мощната зимна буря с ураганни ветрове, която удари САЩ миналата седмица.

Националната метеорологична служба обяви, че наводненията ще продължат да се разпространяват до края на седмицата.

Президентът Доналд Тръмп описа наводненията като "разрушителни" и увери, че Белият Дом ще продължи да поддържа връзка с властите в засегнатите щати.

В изявление губернаторът на Уисконсин Тони Евърс заяви, че "топлото време и дъждът през последните няколко дни причини сериозно снеготопене, което доведе до наводнение и повишение на нивата на реките".

Две реки в Мисури достигнаха рекордни нива на няколко места, включително Айова и Небраска.

Губернаторът на Небраска Питър Рикетс заяви, че това може би са най-опустошителите наводнения в историята на американския щат. През 2011 г. водата спадна чак след 108 дни, а сега е с около 122-152 сантиметра повече, отбеляза той.

Губернаторът на Небраска и колегата му в Айова Ким Ренълдс обявиха извънредно положение.

Жителите на градовете Бартлет и Труман бяха принудени да се евакуират в неделя.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини