Ако в Лондон си мислят, че може и така…

В Лондон изглежда смятат, че биха могли да останат в ЕС чак до края на юни, но без да гласуват за Европарламент. В това развитие има две неща, които са нови. Едното от тях буди истинско безпокойство.

В края на една седмица, която не беше добра реклама за британския парламентаризъм, отново си оставаме в неведение. Европейският съюз продължава да държи на сделката за Брекзит, договорена между двете страни, а Долната камара на британския парламент продължава да я отхвърля. Но изход без сделка британските депутати също не желаят. От континента с право ги обвиняват, че не може вечно да казваш "не" на всичко, когато всички очакват да разберат какво всъщност искаш. 


Навярно ще се окаже от полза това, че парламентът не успя изцяло да „монополизира“ темата за осъществяването на Брекзита. В тази недостойна игра, предизвикана от крайно нереалистичния дебат във Великобритания, се появиха обаче и две нови развития, които са безспорно важни. Първо: значително по-малък брой депутатите гласуваха сега против предложението на министър-председателката, отколкото първия път. 
Очевидно е, че липсата на време и перспективата Брекзитът да се отложи или дори провали, силно изнервя много от противниците на Мей. Може би това ще се окаже достатъчно, за да получи предложението ѝ мнозинство на гласуването през идната седмица. Това безспорно е желателно, тъй като договореното споразумение би дало възможност за справедлив баланс на интересите и на двете страни, а и ще остави много опции за бъдещето.

Последното, от което ЕС се нуждае сега

ЕС обаче трябва много внимателно да се вгледа във второто очертало се развитие. Британците сега настояват за отлагане на Брекзита - което, разбира се, е много по-разумно, отколкото един изход без сделка. Но в случая не бива европейските институции да понесат вреди от това. Ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май - датата, на която ще започнат изборите за Европарламент, договорите на ЕС ще останат в сила и за Обединеното кралство!  
Лондон си въобразява, че британците биха могли да останат в ЕС до края на юни, тъй като новият Европейски парламент ще се събере за първи път чак през юли. Подобно нещо обаче би създало съмнителен правен вакуум, който може да доведе до съдебни жалби. 
Последното нещо, от което ЕС се нуждае сега, е несигурност относно легитимния избор на Европарламента и следващата Еврокомисия. Британците или ще напуснат ЕС преди 23 май, или ще трябват да участват в изборите, колкото и абсурдно да звучи това. Хаосът около Брекзита е британски проблем и не бива да се превръща в европейски. 

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини