Случаят със самообгазилите се полицаи повдигна и някои сериозни въпроси

Освен множество иронични коментари в социалните мрежи и влизане в световния портал за смехотворни куриози 9gag случаят от събота, когато български полицаи са самообгазиха, докато охраняваха протест, повдигна и някои сериозни въпроси.

Полицаите не са обучени за борба с масовите безредици, коментира днес в студиото на bTV бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов. Според него ситуацията е показателна за това, че нашите сили на реда не са тренирани и им липсва екипировка.

"Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски", коментира днес Радулов.

Той добави, че газът е използван без видима причина, понеже масови безредици не е имало.
На протеста в събота против политическата система, кръстен "Мегапротест - народът срещу управляващата мафия и всички партии", полицаите използваха лютив спрей заради опити на протестиращи да пробият кордона и да влязат в сблъсък.

Пред Министерския съвет имаше около стотина души. От кадрите при инцидента се вижда, че от полицейски микробус се подава ръка с флакон със спрей и директно от прозореца се пръска напосоки и с широки движения към първата редица от хора. Освен до хората обаче спреят достига и до полицаите, правещи кордона и в непосредствена близост до микробуса. Допълнително положението се усложнява от насрещния вятър, който духа срещу охраняващите протеста служители на МВР.

Разпространени клипове показват десетки полицаи, които се опитват да се справят с последствията от обгазяването, а на някои дори им се притичват на помощ и събрали се хора.

Кадрите бързо попаднаха в световния портал за забавни клипове и картинки 9gag. И само за часове видеото с просълзени и обгазени полицаи събра над 14 000 положителни гласа и над 330 коментара. Из социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър" също изобилстваше от иронични забележки. В reddit също.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Колев
    1 -1
    18:40, 18 мар 2019
    При използване на сълзотворен газ се слага противогаз, така поне правят полицаите в нормалния свят.
Последни новини