Ученически стачки в над 100 страни #FridaysForFuture ("Петъци за бъдещето").

Ученическите стачки #FridaysForFuture ("Петъци за бъдещето").призовават за действия за справяне с климатичните промени. Днес такива са планирани в над 1600 града в над 100 страни, съобщиха организаторите. Инициативата е подета от шведската тийнейджърка - екоактивистка Грета Тунбер, номинирана тази година от трима политици за Нобелова награда за мир.

От август 2018 г. Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, който се разрасна и вдъхнови многолюдни ученически демонстрации с настояване за глобални действия срещу климатичните промени под лозунга 

Планирани са 209 протеста във Франция, 195 в Германия, 178 в Италия, 158 в САЩ, 123 в Швеция и 107 във Великобритания.

Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе тази вечер в София.

"Каним всеки, на когото му пука за бъдещето и е срещу вандалското и хаотично застрояване на Черноморското крайбрежие, да се включи", апелират организаторите от неформалната организация "Граждани за природа".

Пред БНР Лорета Тодорова от организацията каза, че са внесли искане към Управата по кадастъра - "дюните да бъдат вписани като такива, защото в момента това не е така". Тодорова посочи исканията, които ще бъдат внесени в НС като подписка:

"Пълна забрана за строеж върху защитени зони. Да отпаднат всички устройствени планове и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на природата и биоразнообразието. Третата точка е за изпълняване на задължения, които са заложени към закони, но не се спазват, като например регистър за всички устройствени планове и строителни разрешителни с подробна информация".

Протестите започнаха от Австралия и Нова Зеландия

Хиляди ученици излязоха от клас днес в Нова Зеландия, поставяйки началото на световния ученически протест срещу бездействието на властите по проблема с климатичните промени, предаде Ройтерс. Ученически протести се проведоха в 30 града в страната.

Новозеланският премиер Джасинда Ардърн, която обеща 100 млн. новозеландски долара (68 млн. щ. д.) за намаляване на емисиите парникови газове, подкрепи ученическите стачки. По думите й тийнейджърите не бива да чакат, докато станат достатъчно големи, за да упражнят правото си на глас.

В Австралия стотици младежи се събраха в Кернс, град недалеч от Големия бариерен риф. На южния континент протести са планирани в 56 града, в които се очаква да се включат 50 до 60 000 ученици, според организаторите.

По думите й трите основни искания на австралийските ученици са 100 процента възобновяема енергия до 2030 година, никакви нови проекти за изкопаеми горива и да бъде спряна планираната въглищна мина "Адани" в щата Куинсланд.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини