Семейства от Бургас дължат 100 хил.лв. за вода

Семейства от бургаския квартал "Победа" са вече 20 дни без вода заради натрупани огромни задължения към местното ВиК дружество. Към 10-те редовни абонати на улица "Тамара" се закачили още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично. Кметът на Бургас Димитър Николов получи писмо от Брюксел с искане на обяснение, защо водата на нередовните платци е спряна, съобщи NOVA.

Улица "Тамара" е най-известната в бургаския квартал "Победа". От около 20 дни живеещите на тази улица нямат вода. От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.

"Задълженията на тези наши абонати от квартал "Победа" са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. Официално, защото на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Само че другият парадокс ,за който говорим, е, че тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода", заяви представителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.

Живеещите в квартала не са съгласни с позицията на водоснабдителното дружество и са убедени, че те са основния виновник за това да нямат вода. В същото време в защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц, който изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.

"Ще отговорим на евродепутата, на всички евродепутати. Даже призовавам и българските евродепутати да обяснят, че България е част от ЕС и законите както в Европа, така и в България, трябва да се спазват. Не знам да има европейска страна,където водата да е безплатна. В България се плаща и е невъзможно ние да пуснем водата, ако тя не бъде заплатена", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини