Ще поскъпнат ли горивата заради нормативните промени

"Когато има нормативни промени, които ни карат да инвестираме, със сигурност това ще се отрази на цената на горивата. Освен това и курсът на суровия петрол тръгна нагоре. Така че, има известни фактори в тази посока. Дали те ще се реализират, ще видим в следващите няколко дни", заяви Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация пред БНТ.  Той не се ангажира да прогнозира дали тези фактори ще доведат до реално поскъпване.

Експертът каза, че има сериозен риск обектите да не отворят на 1 април, или поне част от тях, защото сроковете, които са дадени за изпълнение са изключително кратки.

От асоциацията не приемат и новите изисквания за касовите бележки, които според тях създават предпоставки за координирани практики между търговците и противоречат на правилата за конкуренцията.

Бенчев посочи, че ако се търси показване на печалбата на производителите, тя може да се види в годишните отчети на търговците, които са публични. Според него тя е между 1 и 1,5 на сто.

"Основният начин за борба със сивия сектор е контролът. Има достатъчно агенции в страната, има и нов закон за горивата, който би допринесъл за изсветляване на сивия сектор. Контрол, само контрол."

Вчера КЗК излезе със секторен анализ, според който законът за горивата пречи на конкуренцията, а министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че започва цялостното му преработване. НАП, митниците и ГДБОП отчетоха успехи срещу незаконната търговия с петролни продукти. Министър Младен Маринов обяви, че ще бъде изготвена наредба от Агенция „Митници“, с  която да се задължи изграждане на видеонаблюдения и в данъчни складове, така, че да може да се следи и последващият процес от доставката до дистрибуторските мрежи.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини