В Италия решиха: Без ваксина няма училище

Родителите на ученици ще бъдат глобявани с 500 евро, ако изпратят детето си неваксинирано на училище, съобщава Би Би Си. Тази мярка се взима след месеци на национални дебати за задължителната ваксинация.

Децата под шестгодишна възраст могат да бъдат връщани от училище или детска градина, а за родителите на по-големите се предвижда финансова санкция.

Новият закон идва на фона нарастващите случаи на морбили и властите съобщават, че нивото на ваксинация се е повишило откакто законът е въведен.

Законът “Лорензин” е кръстен на бившия здравен министър, който предложи децата да получават редица ваксини, преди да отидат на училище. В списъка са включени ваксини против варицела, полиомиелит, морбили и рубеола. Крайният срок за представянето на документите изтече вчера.

„Сега всеки има време да навакса”, заяви здравния министър Джулия Грило. Тя казва, че новите правила са прости - „без ваксина няма училище”. Италианските медии съобщават, че всички местни власти се справят с проблема по различни начини.

В Болоня са изпратили писма на родители, чиито деца имат пропуски в имунизационния календар. В други райони местните власти са дали още няколко дни толеранс на родителите.

Италианските власти очакват, че в резултат на закона нивото на ваксинация да достигне препоръчаните от Световната здравна организация от 95% покритие, при който разпространението на тези болести е малко вероятно и хората, които не могат да бъдат ваксинирани, като бебета и хора с нарушения в имунната система, са защитени.

Източник: http://bnt.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    Роби
    0 -1
    22:09, 12 мар 2019
    Това е погазване на правата человешки!
Последни новини