Откриха неизвестен прародител на човека

Антрополозите са открили зъби на изчезнал вид маймуни, живели в Северозападна Кения преди 22 милиона години. Откритието позволява да се запълни празнина от 6 млн. години в еволюционната история на приматите, включително хората, и също така да се предложи какви условия може да се довели до формирането на съвременните зъби на маймуните и хората, пише в прессъобщение, публикувано в Phys.org.

Изследователи провели разкопки в Западен Турган, африкански регион, характеризиращ се с наличието на голям брой находки от периода преди 19-25 милиона години. По това време там имало гори, обитавани от различни животински видове, включително маймуни. Сред откритите от учените вкаменелости има останки от влечуги и бозайници, по-специално слонове.

Зъбите, принадлежащи на неизвестна досега маймуна, имат редица примитивни особености, които позволяват тя да бъде причислена към нов вид изчезнали примати, наречен Alophia metios. Името Алофия означава "без лофи", тъй като липсва онова, което изследователите наричат "лоф", или двойка моларни гребени (хълмове) на дъвкателните повърхности на зъбите.

Поради тази особеност някои учени първоначално предполагат, че са открити останки от прасе, а не маймуна. Диетата на Aalofia трябва да е включвала твърди плодове, семена и ядки. Изследователите предполагат, че включването на листата в диета, което е станало по-късно, е довело до развитие на зъбите при приматите, включително хората.

Възрастта на вкаменелостите ги подрежда между зъб на 19 милиона години, открит в Уганда, и зъб от Танзания, датиран отпреди 25 милиона години.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини