Бизнесът: С новите промени на отчитане в НАП тези, които са в сивата икономика пак ще си останат там

Изображение 1 от 2

    Мобилно приложение следи за неплащане на данъци, съобщиха от НАП днес. Чрез него ще може да се прави проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Така на практика потребителите ще бъдат привлечени да се превърнат в своеобразни данъчни агенти. Проверката става лесно-със сканиране на QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Така клиентът може да сравни в реално време дали данните от хартиения носител и тези от мобилното приложение съвпадат. При разлика може да се свърже с телефон на данъчните през мобилното приложение и да сигнализира за разминаването.

    Поетапно до края на годината QR кодът ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават, посочват от НАП.

    В един от хасковските магазини за месо са вече напълно спокойни. От началото на февруари още собствениците работят по новите изисквания на НАП.

    Направената инвестиция е в нов касов апарат. За да останат да работят със стария касов апарат е било необходимо да сменят софтуера на апарата. Софтуерът им излизал на цена близка до цената на ново фискалното устройство и те са предпочели направо да заменят касовия си апарат. Инвестирали около 240 лева. Издават касови бележки с QR код вече месец. Признават, че има разлика във въвеждането на данните в момента, но вече свикват.

    Да си осигуриш касов апарат с QR код е най-малкият дерт, казват софтуерните специалисти. И обръщат внимание, че ако един обект, в който има 5,6 или 10, 20 артикула няма да има никакъв проблем, то за квартален хранителен магазин, където артикулите са най-малко 100, ще трябва да се направи инвестиция, освен във фискално устройство и в софтуерна система за управление на продажбите. Необходимостта идва от там, че стоките ще се отчитат в продажба по артикул, всеки със собствен код, а не по групи. Така например в една баничарница с 20 артикула няма да имат проблем, защото кодовете ще се запишат във вътрешен справочник. Но ако в един хранителен магазин имат 5-6 вида мляко, толкова хляб, но и рогчета, няколко вида сандвичи, няколко вида напитки без алкохол-популярните марки, но и боза, например, сок, то вече няма да могат да отбелязват съответната сума под общо наименование „млечни продукти“,“хлебни продукти“ или "безалкохолни“, а всеки вид продукт  ще е с отделен код и ще е изписан отделно на бележката. Това от една страна ще създаде неудобство заради дългите бележки, които ще се получават при по-сериозно пазаруване. А освен това продавачите няма да са в състояние да помнят или пък да търсят на записано листче 100-200 кода. Затова тези обекти в един момент също ще трябва да си сложат софтуер за управление на продажбите. Инвестицията за това ще им е горе-долу колкото за касов апарат със средна цена, или иначе казано тоталът ще е около 500-600 лева. Ако е оборотен магазин тези пари ще бъдат преглътнати някак си, но ако оборотите му се крепят на покупките на няколко от хората в квартала, или пък собственикът има има няколко обекта, то тази промяна и разходите, които трябва да направи може и да „пуснат“ кепенците на бизнеса му.

    Същинските проблеми обаче предстоят за производителите, които имат търговия на едро и дребно, складове, търговски обекти, такива, които вадят стока и за износ, категорични са IT специалиститe от Хасково, които работят по създаване на софтуер за управление на продажби в търговските обекти. И обясняват, че една такава голяма система обхваща не само продажбите, но и всеки процес от бизнеса, като започнеш още от офертиране на продуктите и стигнеш до реализирането на продажбите. Това означава, че сега за сравнително кратък срок трябва да бъде прекроен софтуер, граден с години, за да го напаснеш според спецификата на дадената фирма. Много от фирмите дори и да искат да са точни по закон, няма да успеят да приключат всичко в срок, макар и този срок да беше удължен с няколко месеца, предричат експертите. Някои от заводите за производство на касови апарати още дори не са минали през Метрологията, за да могат тепърва да извадят стоката си на пазара.

    А според бизнеса промените ще са на гърба на тези, които са били изрядни пред държавата и досега, останалите пак ще намерят начин да заобиколят закона.

    Много се изписа и се изговори през последните месеци за промените, които държавата налага, за да извади "сивия" сектор в бизнеса у нас на светло. Минаха срещи, направиха се отсрочки, бурята от страна на работодателите беше потушена. В момента сякаш нещата изглеждат  сложени в ред, но дали това не е само привидно успокояване на тепърва надигащата се вълна?

    Фалити на дребните търговци на софтуер, главоболия за средния бизнес и напрежение за производителите. Така се очертава финалната отсечка за срока за синхронизиране с новите условия в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, виждат експертите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Jo
      jo
      52 -6
      20:34, 11 мар 2019
      Не ми се вярва вече(включително и аз)някой да е изкукуригал за да гласува за герб. Рано е при тази корупция в БГ да се правят такива кардинални промени,закони който засягат дребния и среден бизнес.
      • Ри
        РИВИЕРА БЕЛУЧИ
        26 -4
        21:59, 11 мар 2019
        ,Че то с гласуване,ако нещо се решаваше,нямаше да има гласуване и избори!Те си се наагасят,както и където,а нашето спане дълбоко,мина границата на нормалността!
      • 13
        132
        0 -4
        14:16, 13 мар 2019
        Няма значение. Хората се видя че гласуват емоциона... Виж коментара
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      27 -2
      21:29, 11 мар 2019
      Наскоро се замислих да монтирам на село 10 Киловата семеен фотоволтаик и да стана независим от Мутрите и Бейовете .
      Фотоволтаика - соларната инсталация от Китай със стойките и прочие 7500 долара доставка до Варна .
      и се почва
      1500 долара ддс , 1200 долара евн (енергото) , 1200 долара разрешителни и проектиране
      ... общо 3900 долара (може да има и такса митническа обработка на документи)
      .... 52% от цената оа проекта е кражба на пари ....
      ....
      Да ви го начукам и на Мутрите и на Бейовете и на Европейския Съюз :))
      ... В Льо Райха можеш да работиш само свиня в кочината на Джолан и Боци Маймуната
    • 3
      Це
      Целта на всичко това е
      45 -3
      21:57, 11 мар 2019
      Да се убие българският бизнес.
      Особено по дребния.
      ГЕРБ убива България.
    • 4
      Ас
      асковлия
      28 -5
      22:26, 11 мар 2019
      На Ц.Ц. и ГРОБ не им трябва гласове.Вече са избрани и купени изборните комисии.Цена на Комисията е процент от "оправените" бюлетини.Става въпрос за 100000-300000лв на комисия. Пък вие си гласувайте за когото искате.Сигурно не ви се вярва но вижте дали ще има някой да купува отделни хора.Избора е предрешен от сега и за това не им пука какви поразии правят.
    • 5
      Ат
      Атанас
      18 -15
      07:28, 12 мар 2019
      Ако си мислите че БСП ако дойдат на власт нещо ще се промени дълбоко се лъжете.
    • 6
      Не
      Нека бъдем реалисти
      9 -20
      08:45, 12 мар 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ха
        хаха
        16 -2
        11:22, 12 мар 2019

        Нека бъдем реалисти, да.Защо се налагат тези промени? Защото средната пенсия в България е 250лв. с изключение на ония дето са "силно мой човек".Да ви казвам ли че пак нямаме пенсионни фондове, че трябва да купим Ф16 и да угодим на Русия и да построим отново атомна електроцентрала (кой ще ги плати тия пари мислите?).Ами би трябвало да ги платят тия дето станаха богати на наш гръб(и само крадаха, та крадаха , та не са накрадаха!!!) и не си мръднаха пръста за да си задържат населението!Държавата не помага на бизнеса, само го дере.Като си реалист ми кажи защо за четвърти път ще си сменям касовия апарат?Ако отделях енергия само за да си гледам бизнеса може би щях да успея да се задържа отгоре, но не.Толкова такси, толкова разрешителни, толкова документи, толкова пъти сменяме касови апарати ...ако си мислиш че само мога спокойно да си се занимавам с бизнеса много се лъжеш.Ти си от другата страна на барикадата, сигурно си данъчен.Да се разберем - когато пожарникар води държавата и се разчита основно на фискалната политика и не се обръща внимание на изтичащото население до никъде не можем да докараме дереджето.В тая държава има ГОЛЕЕЕЕЕМИ проблеми.Като искаш да изкараш душата на малкия човек който се опитва да направи нещо и да се закрепи някак скоро ще останеш без този малък човек, и без него, и без големите чужди инвеститори .... абе даже може скоро да останем и без цигани (предтавяте ли си!).Чух че и Столипиново дори се изнасяло ... какво става бе , защо се изнасят?Та хайде да бъдем реалисти!

    • 7
      Оо
      ооо
      21 -1
      08:56, 12 мар 2019
      Да, нека бъдем реалисти! Колкото и да се опитва да шикалкави дребния бизнес, за да смогне да натъпче търбусите на "държавата" , то е нищо в сравнение с милиардите, които "изчезват" и се разпределят между 5 човека, но тях винаги им е простено, не само на сирни-заговезни!
    • 8
      Ха
      хахо
      12 -1
      09:32, 12 мар 2019
      Каквито и касови апарати да измислят,ако търговците не издават бележки всичко е безсмислено.Да идат на проверка НАП в складовете /бившата търговия на едро/,където в най–добрият случай издават складова бележка,а някъде и без такава, Проверката да започнат от първия /"Тодор Колев"/ и така по всички останали с така наречените "тайни клиенти" и тогава ще се види истинското състояние на нещата!
    • 9
      До
      до реалиста
      11 0
      10:30, 12 мар 2019
      Като си реалист какво ти е мнението за опростените дългове на мюфтийството към държавата?
    • 10
      Ха
      хаха.
      11 -2
      11:35, 12 мар 2019

      Предложението да се опростят дълговете на мюфтийството дошло от министертвото на финансиите, сиреч от господина ми ти Горанов, който някой му е дал апартамент за да живее в него.Абе защо някой на мен не ми даде апартамент да живея в него.Ама аз не съм финансов министър, нали.Все някаква услуга е трябвало да направи министъра на кръсника си че и до сега да си живее в неговия апартамент.Абе ние да не ги ядем доматите с колците?Ние да не би да не разбираме какво става?Каквато и комисия да го оправдава ние подозираме какво се е случило.Абе защо смятате че сме малоумни и всичко ще ви минава защото така сте ни казали.Никой няма да остане в тая държава освен Делян Пеевски и ДПС скоро.Вече сте си уредили и изборите и комисиите и няма и нужда човек да ходи да гласува.На това ли викате демокрация?Имате поздрави от мен.Аз приключих с бизнеса и съм си приготвил багажа.Ама моля ви се прекръстете я тая държава, няма смисъл вече да се казва България.Няма такава държава!

    • 11
      До
      До Колев
      8 0
      11:45, 12 мар 2019
      Абе тука по форумите се подвизаваше един зомбиран Колев.Исках да го питам как да си регистрирам фирмата като джамия...
    • 12
      До
      До хаха!
      3 -9
      13:37, 12 мар 2019
      Говорите за пенсии по 250 лв и многото проблеми в... Виж коментара
    • 13
      До
      до коментар 12
      3 -1
      19:03, 13 мар 2019
      Явааааа, ти си от Герб бре, как лъжеш само.Къде в развитите държави има ДДС 30-40%?Къде?Ти ли си луд или искаш нас да изкараш луди.Такова ДДС няма.Ние сме с едно от най високите ДДС-та и даже за твое сведение там където има толкова високо ДДС не е за всички стоки.Обикновенно детските неща, книгите, лекарствата са с много по-нисло ДДС или изпбщо нямат ДДС.А в България всичко е 20%, с изключение на забележете ТУРИЗЪМА - 9% ДДС.Е, може ли да няма за детските неща 9%, за книгите да няма, за лекартвата да няма, а тия с хотелите горките, направо да ги ожалиш.Ами за хазарта да ти говоря ли господине дето си мислиш че всички много крадат?Измамите с ДДС кой може да си позволи да играе с това, само близки до властта хора играят с фактурите по ДДС.Всички събират и внасят, а никой не гони тези дето изнасят.За наши хора може, а на останалите и сто тояги са им малко.С ръка на сърцето ти казвам че всичките години най добросъвестно съм си плащал данъците.А пенсиите са малки защото само обикновените хора са като мен.По високите етажи много се краде.Правителството дава този тон и не се извиняват, не влизат в затвора, лош пример дават на всички останали.За това е време Герб да си върви.Ако дойдат други и те ако са така и те ще си вървят.Баста
      • До
        До бсп фена
        1 0
        22:10, 13 мар 2019
        Наистина като казват, че в България са останали само прости хора е така. Какво значение има кой е от герб и кой не? При положение, че са избрани да управляват, значи според вас над 2 милиона човека за малоумници, защото са гласували за тях, а вие сте най-умните на света, защото харесвате някой друг. Тук става въпрос за кражби от бизнеса, голямо оправдание намери, че човека бил от герб, само защото е зададен правилният въпрос. Ти колко заплата плащаш на своите служители, на колко пари ги осигуряващ, 8 часа ли работят, имат ли законова платена отпуска, а не да дрънкаш кой бил от герб кой не. Като бяха другарите да не беше по-добре? Искате да било като в Германия, а не искате да плащате нищо. За това, което правите всеки божи ден във вашите фирми, досега щяхте да лежите в затворите в една развита държава, но и ние никога няма да бъдем такава с такова мислене на всеки втори тук, че не е длъжен да плаща нищо, а само да му се дава.
    Последни новини