Пътешествие в българския фолкор с народния оркестър на Хасково

    Открит урок за народните инструменти и фолклорните областни в България изнесе днес народният оркестър към община Хасково, с ръководител Димчо Йорданов и  мениджър Филип Филипов пред учениците от начален етап на обучение в хасковското училище „ Васил Левски“.

    За духовите народни инструменти и по-подробно за видовете гайда им разказа гайдарят на оркестъра. Децата научиха от него, че с ручило се свири на гайдата самостоятелно, то се маха, когато инструментътъ е в съзвучие с оркестър.

    Георги Беделев разясни своя инструмент- гъдулка. Децата разбраха, че навремето струните на лъка й са се изработвали от конски косъм. Професор Ангел Димитров демонстрира как се свири на тамбора. Сред публиката голям интерес предизвика тъпана, който държи ритъмът в оркестъра. Тези, които пожелаха дори получиха възможността да пробват как звучи отблизо лично.

    Солистът на оркестъра Филип Марков изпя добруджанска песен и представи на децата Добруджанската фолклорната област, а народната певица, която също е солист към оркестъра Тонка Колева представи Родопската фолклорна област. Всички заедно с нея пък изпяха популярната „Седнало е Джоре“, която е песен от Шопския край.

    Накрая Тракия беше представена с хоро, на което се хванаха почти всички в залата.

    Откритият урок днес е част от образователната стратегия на Общинския народен оркестър за популяризиране на българския фолклор сред подрастващите в града.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      То
      Тодор Тодоров
      5 0
      22:37, 11 мар 2019
      Браво...! Чудесно начинание , което възпитава децата ни в Български дух , Родолюбие и съхраняване на традициите....Представете , урока по фолклор , последователно пред началните класове от всички училища в Хасково..
    • 2
      Па
      Патриот
      4 0
      08:51, 12 мар 2019
      Поздравления за културната политика на общината. Не само в началните, но и в горните класове. Заредете ги с любов към България, да не се скитат ,, Немили недраги" в чужбина!
    • 3
      Бъ
      Българин
      2 0
      11:43, 12 мар 2019
      Пътешествие по пътя на Българския фолклор е най- добрата магистрала!
      Браво на община Хасково.
    • 4
      Уч
      Учител
      1 0
      17:55, 12 мар 2019
      Поздравления за ОУ ,, Васил Левски" и направление ,, Култура". Във всички училища ?
    • 5
      Съ
      Съветник
      1 0
      19:51, 12 мар 2019
      Възстановителите на закритите оркестри са Народни Будители. Духовното е по важно от имотното.
    Последни новини