Порошенко приветства американски боен кораб в украинско пристанище

Президентът на Украйна Петро Порошенко се качи на борда на американски боен кораб в украинско пристанище и приветства присъствието му като предупреждение към Русия.

Порошенко посети ескадрения минонсосец "Доналд Кук" в пристанището на Одеса. В изявление той посочи, че идването на този кораб в украинско пристанище е "важен сигнал към Кремъл", имайки предвид американско-украинското военно сътрудничество.

Порошенко се срещна със специалния пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър и благодари на САЩ за разширяването на присъствието им в Черно море, след като Русия задържа три украински кораба и екипажите им през ноември.

Волкър определи посещението на американския кораб като "силен символ на ангажимента на САЩ към народа на Украйна".

В същото време Порошенко е критикуван заради афера с контрабанда на военно оборудване от Русия, в която е замесен негов приближен.​ Според разследващите журналисти от проекта "Наши гроши" (Нашите пари), близкият до президента заместник-секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана Олег Гладковски и синът му са организирали широкомащабна операция по контрабанден внос на части за военно оборудване.

Тези части се купували незаконно в Русия и се доставяли на украинските въоръжени сили на три до четири пъти по-високи цени, като организаторите прибирали разликата.

Смята се, че този трафик е започнал през 2015 г., тоест една година след анексирането на Крим от Русия и избухването на войната срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, които според Киев и Запада получават военна подкрепа от Русия.

Говорителят на Порошенко Святослав Цеголко съобщи във Фейсбук, че президентът е наредил на правоохранителните органи да проверят журналистическите информации.

Гладковски пък обяви, че се оттегля временно от поста си. Той и синът му отричат категорично обвиненията, които се отправят срещу тях, предаде Ройтерс.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини