На тази дата е роден Стив Джобс. 25 вдъхновяващи мисли на създателя на Apple, Mac, iPod, iPhone, iPad ...

„Стив бе достатъчно смел, за да мисли по-различно от всички, достатъчно смел, за да повярва, че може да промени света и достатъчно талантлив, за да го постигне. Персонализирайки компютрите и поставяйки интернет в джобовете ни, той осигури достъпност на информацията за всеки от нас ”, заяви американският президент Барак Обама по повод смъртта му.

Стив Джобс наистина промени света и с това са  съгласни милиони хора, които всеки ден използват продуктите на ума и таланта на Стив Джобс.

"Има един стар цитат от Уейн Грецки, който обичам", споделя веднъж Стив Джобс, "бързам към мястото, където ще бъде шайбата, а не там, където е била". И ние винаги сме се опитвали да направим това ... ”

Да, Джобс винаги е бил начело на прогреса и на  пред останалите.

Джобс среща Стив Возняк като тийнейджър. В средата на 70-те години Джобс убеждава Возняк да създадат свой собствен компютър, който да има търговски успех.

Джобс и Возняк работят в гаража на родителите на Джобс, но скромните условия не пречи на младите бизнес съдружници - компютърът е успешен и започва да се продава добре.

На 1 април 1976 г. Джобс и Возняк регистрират Apple Computer.

"Не може да се мечтаете за по-добър символ на греха, знанието, надеждата и анархията", така говори за известната отхапана ябълка бившият вицепрезидент на компанията Жан-Луи Гаси.

През 1984 г. се ражда известната серия персонални компютри Макинтош или Мак, но не всеки знае, че името е на сорт ябълка. Идеята на Джобс е, че на потребителите им трябва компютър, който да е лесен за управление само с щракване върху иконите на дисплея, за разлика от използвания дотогава стандартен интерфейс с команден ред.

Година по-късно Джобс е уволнен от компанията, която сам създава. Но той не се отказва, а създава две нови фирми и накрая пак се връща в Apple като победител. IMac и iPod, iPhone и iPad направиха Стив Джобс истинска "айкона", както се шегуват авторите на неговата биография, т.е. иконата на компютърния бизнес.

Ето някои от неговите вдъхновяващи мисли.

"Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!"

"Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят."

"Мисля, че един от най-ценните ресурси, с които разполагаме, е свободното ни време."

"Никой не иска да умре! Дори хората, които искат да отидат в Рая, не искат да умрат и да отидат там. Въпреки това, смъртта е крайна спирка, която очаква всеки от нас. Никой не я е избегнал. И така трябва да бъде, защото смъртта е най-доброто изобретение на живота. Тя е агентът на промяната."

"Гордея се както с нещата, които сме направили, така и с много от нещата, които не сме. Иновацията е да кажеш "не" на хиляда неща."

"Не се замислям много на колко години съм. Ставам сутрин и това е нов ден."

"Не можете да видите цялата картина, като гледате единствено напред. Можете да го направите, само като гледате в миналото. Затова трябва да вярвате, че всичко ще си дойде на мястото в бъдещето. Трябва да вярвате в нещо - в интуицията си, в съдбата си, в живота си, в кармата, в каквото и да е. Този подход никога не ми изневери и промени всичко в живота ми."

"Убеден съм, че половината от това, което разграничава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството."

"Хората казват, че трябва да влагаш много страст в това, което правиш. Абсолютно вярно е. Причината е, че работата е толкова трудна, че без страст всеки рационален човек би се отказал."

"Уволнението ми от Apple беше най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта да бъда успешен беше заменена с лекотата отново да бъда новак. Освободи ме да вляза в един от най-креативните периоди в живота ми."

„Когато наемам нови хора, най-важният въпрос за мен е, дали ще се влюбят в Apple? Защото ако това се случи, всичко друго ще се нареди само.“

"Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт."

"Единственият начин да вършиш отлична работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите! Не се примирявайте! И както при всички въпроси, свързани със сърцето, то ще ви подскаже кога сте го намерили."

"Това е една от моите мантри - яснота и опростеност. Простото може да бъде по-трудно от сложното. Трябва много упорито да работиш, за да прочистиш мисленето си така, че да създадеш нещо просто. Но в края на краищата си заслужава, защото веднъж озовеш ли се там, можеш да местиш планини."

"Не можеш да предвидиш какво ще се случи, но можеш да усетиш посоката, в която вървиш. И това е най-близкото, до което можеш да достигнеш. След това отстъпваш назад, за да не пречиш и нещата просто оживяват пред теб."

"Да бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен… Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно… ето това има значение."

"Моят бизнес модел са "Бийтълс". Те са били четири момчета, които са държали негативните си страни под контрол. Балансирали са се един друг и общото е било много повече от сумата от отделните части. Ето така виждам аз бизнеса, великите неща никога не се правят от един човек, те се правят от група хора."

"Мисля, че ако правиш нещо и то се получи много добре, тогава трябва да отидеш и направиш нещо друго, което да е чудесно, а не да почиваш на старите лаври. Просто мисли какво е следващото."

"Ако не си го намерил, продължавай да търсиш. Не се примирявай. Както с всичко останало, свързано със сърцето, като го намериш, ще разбереш, че е това. И като всяка чудесна връзка става по-добре и по-добре с напредъка на времето."

"Не приемайте всичко толкова насериозно. Ако искате да живеете живота си креативно, като творец, не се обръщайте назад. Трябва да притежавате волята да обърнете гръб на това, което сте правили, и на човека, който сте били."

"Креативността е просто да свържеш точките. Когато питаш креативните хора как са направили нещо, те се чувстват малко гузни, защото не са го направили, а просто са видели нещо. Просто на тях им е изглеждало очевидно."

„Времето ни е ограничено, затова не трябва да живеем чужд живот. Не трябва да позволяваме гласът на чуждите мнения да заглушава собствения ни.“

„След като работата ще заеме по-голямата част от живота ти, единственият начин да бъдеш напълно доволен, е да я вършиш наистина добре.“

„Иновацията е това, което различава лидера от последователя.“

„Любимите ми неща не струват пари. Повече от ясно е, че не притежаваме нищо по-ценно от времето.“

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини