Хасан Азис:Чрез майчиния си език подържаме нашите традиции

Изображение 1 от 3

    „Майчиният език е онази ценност, без която няма как да надграждаме нашата ценностна система. Без обръщането на внимание към майчиния език, няма как да говорим за толерантност,, идентичност и за многообразие”. Това заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис в Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той подчерта, че отбелязването му не е само един празник, той е един знак, зов към управляващите и институциите, които трябва да осигурят онези условия, в които общностите да развиват и обогатяват майчиния си език. „Чрез майчиния си език и доброто му изучаване, ние поддържаме живи нашите традиции, богатството на нашата история. Поставяме един мост от миналото, през настоящето, към бъдещото, за едно по-толерантно, богато и проспериращо общество”, заяви инж. Хасан Азис. С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото многообразие. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие.
    Честването уважиха още народният представител от ДПС Адлен Шевкед, областният лидер на Младежко ДПС Байрам Байрам, бившият главен мюфтия Фикри Сали.
    Тук бяха още, кметове на общини, председатели на Общински съвети, , председатели на Женските дружества, председатели на Общинските организации на Младежко ДПС, културни дейци, учители по турски език, много граждани.

    Тази година, специални гости на честването бе женският хор „Зюбейде Ханъм Ата“ от Призрен, Косово. Те бяха поканени от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Ръководителя на групата Бирсен Гота заяви, че за първи път идват в Кърджали и са силно впечатлени от гостоприемството на домакините.Тя дари на кърджалийския градоначалник порцеланова чиния с лика на групата. От своя страна, кметът инж. Хасан Азис дари на Бирсен Гота уникална картина. Двете страни си обещаха да продължат сътрудничеството и в бъдеще.

    В празничната програма с рецитал, танц, скеч или музикално изпълнение се включиха всички седем общини от областта. Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини