Как да се предпазят възрастните хора от ало-измамници, информира местното полицейско РУ

    Днес, 22-ри февруари, по повод Международния ден в подкрепа на жертвите на престъпления, местното Районно полицейско управление организира ден за превенция срещу телефонните измами. Кампанията се проведе в 3 пенсионерски клуба в града, а пенсионерите получиха разяснителни листовки с информация за най-честите схеми на измама, съвети за предпазване и телефоните, с които трябва да се свържат хората, усъмнили се че се опитват да бъдат измамени.

    Срещите се проведоха от 10:00 часа в пенсионерски клуб "Славянски" на ул. "В. Поптомов" 2, в 12:00 часа в клуб "Раковски", намиращ се на ул."Гоце Делчев" 27 и от 13:30 в клуба "Хан Аспарух" на ул. Хан Аспарух 5.

    Полицията съветва при съмнение, че някой се опитва да ви измами по телефона, да не се доверявате на телефонни разговор или на последващите след него, а веднага да се обадите на директния телефон за връзка с местното полицейско управление 0391 63321 или на телефон 112.  Трябва да се знае, че няма институция в България, която да ви поиска пари, които да предоставите през терасата, до коша за буклук или на друго обществено място. Трябва да се знае, че телефонните измамници обикновено не са на територията на страната (предимно обажданията са от Румъния), измамниците нямат представа, къде живеете или как се казвате, до момента в който вие не им предоставите тази информация и каквито и заплахи да ви отправят по телефона - не се поддавайте.

    Ало-измамниците звънят на случаен принцип, главно на домашните телефони, които се използват предимно от възрастните хора и нямат никаква информация за вас, но успяват много умело да ви изманипулират сами да им предоставите информацията, от която имат нужда, за да ви хванат в капана си. Едно от най-важните неща след тяхно обаждане е, да успеете да прекъснете телефонния раговор, защото при опит за набиране на телефонен номер, било на близки или на полицията, ако линията не е прекъсната вие отново продължавате да говорите със номера които ви е набрал преди това и той може да се представи за полицейски служител или роднината, с който сте се опитали да се свържете, разказват от опита си представителите на реда.

    Схемите за измама са много - главно звънят на стационарни телефони, защото по този начин злосторниците успяват да определят града, в които живеете и е лесно да осигурят мулето, което ще вземе парите ви, ако вие се хванете на въдицата им. В схемите винаги се използват така наречениете мулета, които много често нямат представа в какво са замесени, един от последните случай от тази седмица е използвана за муле 80-годишна жена във Варна, за да прибере парите от потърпевшия, който се оказа прокурор, като този случай е предотвратен от местните полицейски служби.

    След съветите от страна на полицеиските служители, част от възрастните хора споделиха и свои случки с опити за измама, където са ги заплашвали, предлагали им схеми за голяма печалба, обаждали са се и са се представяли за техни страдащи роднини и др.

    Една от присъстващите възрастна жена сподели, че се е приготвила и само чака злосторниците да е посетят, въпроса и към служителите на реда бе единствоно след като повали злосторника с електрошоковата си палка, дали трябва да звъни на полицията или на бърза помощ да го откарат.

    Своята история сподели и баба Мария, която след множество опити за измама, на които е устояла, се е хванала на последния и се е раздила със спестяванията си - историята на баба Мария прочетете тук.

    Схемите за измами са много и измамниците измислят непрекъснато нови сценарии, полицаите посветваха събралите се хора да си вземат информативните листовки и да си ги поставят до телефонния апарат, за да им служат за напомняне, ако получат съмнителни телефонни обаждания.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини