40 години ислямска революция в Иран

Изображение 1 от 3

    С многохилядни манифестации в Техеран и големите провинциални центрове Иран отпразнува 40-годишнината от най-значимата революция в ислямския свят. На 11 февруари, в далечната 1979 г. милиони иранци с небивал ентусиазъм посрещнаха самолета на завърналия се от изгнание в парижкото предградие Нофл льо Шато духовен водач аятоллах Хомейни и под негово ръководство, чрез гражданско неподчинение и практически с голи ръце свалиха кървавия проамерикански режим на последния персийски шах Мохамед Реза Пахлави. Властта в страната премина в ръцете на шиитското духовенство и Иран стана теократична република.

    През изминалия близо половин век иранската революция преживя терористичните акции на муджахидините, партизанска война с кюрдите, арабски фронт на страните от Персийския залив и 7-годишна война с Ирак, американска морска блокада и опити за военна интервенция , жестоки икономически санкции и международна изолация от Запада.

    Днес 80-милионен Иран е безспорен икономически и военно-политически фактор в Близкия и Среден Изток, културен и духовен център на световния шиизъм, с осезаемо геополитическо влияние и присъствие в Сирия, Ирак, Ливан, Йемен и Палестина. Иран е не само сред най-богатите на нефт и природни ресурси страни, но притежава достатъчно развита икономика, военна индустрия и потенциал, способни да й осигурят място и в семейството на ядрените държави. В условията на глобални промени и преместване на световния геоикономически център на Изток ролята и значението на Ислямска република Иран тепърва ще нарастват.


    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини