Спецслужбите на САЩ: Русия се опита да изнуди света с фалшива ракета

На 23 януари руските военни проведоха пресконференция, показвайки, както твърдяха, крилата ракета, която е в центъра на дългогодишния спор за контрола върху оръжията между Вашингтон и Москва.

Само че представянето е било по същество измама според класифициран доклад, изготвен от американското разузнаване. Нито ракетата, нито нейната установка, нито придружаващите ги схеми са били това, което Русия твърди, че са.

Предполагаемото подвеждане от страна на Русия дойде само няколко дни преди САЩ да обявят, че ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. - договорът, който Русия е нарушила, според виждането на САЩ.

Почти нищо, което Русия е показала в подкрепа на твърденията си на тази пресконференция, е имало общо с ракетата, от която САЩ се интересуват най-много, се изтъква в доклада, изготвен от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ.

По-рано този месец тези две американски специални служби установиха, че металните обвивки за крилати ракети и пускова установка, които руското военно министерство публично показа на пресконференцията, не са били свързани с ракетата, която САЩ твърдят от 2014 г., че нарушава договора за ракетите от 1987 г., е научило американското интернет издание The Daily Beast.

Според два източника от американското правителство, които са запознати с американската оценка на тази руска пресконференция, ракетата, която нарушава договора, е по-голяма от металната обвивка, показана публично от руското военно министерство и използва отделна пускова установка.

По време на пресконференцията руското военно ведомство заяви, че ракетата, която според САЩ е нарушила договора, е просто вариант на съществуваща крилата ракета, известна като 9М728 с подобрено управление. Официалното руско твърдение беше, че ракетата имала обсег, който всъщност бил 10 км по-малък от по-старата ракета, заради разширената секция за електроника, която добавя по-голяма маса в сравнение с по-старата версия.

В подкрепа на тези твърдения, руските военни показаха на журналистите също така нещо, за което твърдяха, че били схемите на двете ракети. Ала схемата на 9М729 не е била на действителната ракета, според оценката на САЩ.

Наред със схемите, на журналистите също така са били показани и им е било разрешено да снимат свободно тръба за изстрелване на крилатата ракета и пусковата установка, предназначена да носи и да изстрелва ракетата. Никаква реална ракета обаче не е била показана публично.

Установката, която е била показана, не е била от вида, съвместим с модела 9М729, посочил американският правителствен източник пред The Daily Beast.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини