Изкуственият интелект се учи да спи и сънува, подобно на хората

Спането е страхотно. Доказателствата сочат множество ползи за хората, в ключително тази - сънят поддържа мозъкa ви здрав, като помага на невроните да се отърват от ненужните синапсни връзки, формирали се през деня.

Процесът е наречен синапсна хомеостаза, и предотвратява претоварване на мозъка от безполезни спомени. Възможно е това да подобрява когнитивните способности, докато сънищата ни позволяват да обработим спомените.

Оказва се, че нещо подобно се случва и когато изкуствените невронии мрежи спят и сънуват.

Да, прочетохте правилно. Процесът е подобен на този при хората.

Разбира се, изскуствените невронни мрежи – вид изкуствен интелект базиран на биологични невронни мрежи – не заспиват и не сънуват автоматично и инстинктивно. Ето защо математици от Италия програмирали една такава мрежа да заспива.

Докато изкуствената невронна мрежа е будна, тя учи и съхранява различни модели. Но капацитетът и за съхранение е ограничен.

Затова екипът открил начин за интеграция на човешки модели на спане – фаза бързо въртене на очите и фаза с бавни делта вълни, като за първата се смята, че елиминира излишните спомени, а втората затвърждава важните.

Резултатът бил забележителен. Без сън1 максималният обем бил α=0.14, при който α представлява броят на съхранените битове на синапс. След интегриране на човешките модели на спане, изкуствената невронна система достигнала теоретичния лимит за мрежа от този вид - α=1.

Резултатите били потвърдени в по-нататъшни тестове. Те сочат, че ако невронната мрежа има възможност да подремва от време на време, представянето и ще се добри.

Оказва се, че спането е задължително и за изкуствения, и за биологични интелект.

Да се надяваме, че сънуват приятни неща.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини