Изкуственият интелект се учи да спи и сънува, подобно на хората

Спането е страхотно. Доказателствата сочат множество ползи за хората, в ключително тази - сънят поддържа мозъкa ви здрав, като помага на невроните да се отърват от ненужните синапсни връзки, формирали се през деня.

Процесът е наречен синапсна хомеостаза, и предотвратява претоварване на мозъка от безполезни спомени. Възможно е това да подобрява когнитивните способности, докато сънищата ни позволяват да обработим спомените.

Оказва се, че нещо подобно се случва и когато изкуствените невронии мрежи спят и сънуват.

Да, прочетохте правилно. Процесът е подобен на този при хората.

Разбира се, изскуствените невронни мрежи – вид изкуствен интелект базиран на биологични невронни мрежи – не заспиват и не сънуват автоматично и инстинктивно. Ето защо математици от Италия програмирали една такава мрежа да заспива.

Докато изкуствената невронна мрежа е будна, тя учи и съхранява различни модели. Но капацитетът и за съхранение е ограничен.

Затова екипът открил начин за интеграция на човешки модели на спане – фаза бързо въртене на очите и фаза с бавни делта вълни, като за първата се смята, че елиминира излишните спомени, а втората затвърждава важните.

Резултатът бил забележителен. Без сън1 максималният обем бил α=0.14, при който α представлява броят на съхранените битове на синапс. След интегриране на човешките модели на спане, изкуствената невронна система достигнала теоретичния лимит за мрежа от този вид - α=1.

Резултатите били потвърдени в по-нататъшни тестове. Те сочат, че ако невронната мрежа има възможност да подремва от време на време, представянето и ще се добри.

Оказва се, че спането е задължително и за изкуствения, и за биологични интелект.

Да се надяваме, че сънуват приятни неща.

Източник: sciencealert.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини