Кметът на Перник: Борим се с натрупан за 6 г. дълг от 35 млн. лева, но ще се справим

Вяра Церовска е кмет на община Перник от 2015 г. насам. Завършила е Медицинския университет в София със специалност "Нефрология". Започнала е работа като участъков лекар, 14 г. е била началник на отделението по хемодиализа в МБАЛ "Рахила Ангелова", от 2010 до началото на 2014 г. е директор на същата болница. Оттогава до избирането ѝ за кмет е народен представител.
 
Г-жо Церовска, Общинският съвет (ОбС) одобри проекта за бюджет'2019 с рамка 65,7 млн. лв. Какви приоритети залагате в него?
 
Приоритетите са дейности, изключително важни за населението. Инвестиционната ни програма за 2019-та година е много амбициозна - на обща стойност 49 млн. лв. Тя включва собствени средства, очаквани субсидии от държавата и европейски проекти. Планирали сме много неотложни дейности като се надяваме да постигнем чувствително подобрение на пътната мрежа, да намалим разходите за издръжка, да продължим изпълнението на проектите по ОП "Региони в растеж". Един изключително важен проект, който предстои, е за интегриран градски транспорт на Перник и изграждане на социални жилища в квартал "Тева". Ще се възползваме от възможността да привлечем средства и от други оперативни програми. Както съм информирана, скоро ще се отвори и Норвежката програма, така че ще работим по всяка възможност да кандидатстваме и да подобрим живота в община Перник.
 
Инвестиционната Ви програма е наистина амбициозна, но обезпечена ли е финансово?
 
За да се реализира, трябва да сме приготвили проекти, с които да кандидатстваме. Ние сме определили няколко приоритетни обекта като изграждане на кръгово кръстовище на ул. "Юрий Гагарин" и ул. "Благой Гебрев" в кв. "Изток", рехабилитация на ул. "Граово", изграждане на ул. "Палма" в кв. "Ралица" с ВиК и пътна част, изграждане на ул. "Марина бара", на улична водопроводна мрежа за високата зона на "Рударци", обновяване на сградата на Двореца на културата. Очакваме, след като сме водили разговори, да получим целеви средства и от държавата. Тези обекти са от първостепенна важност за града.
 
По данни от МФ към края на м.г. общината има над 12,5 млн. лв. просрочени задължения. Каква е общата стойност на дълговете и тяхната история?
 
Историята на тези дългове започва още от 2009-2010 година. Дотогава общината е получила от държавата 18 млн. лв. на два транша, които на практика са покрили целия дълг на община Перник. Веднага след като получава тези средства, общината започва да трупа много и нови дългове. Това е исторически и финансов факт. Има отчисления за депониране съгласно чл. 60 и 64 от ЗУО, които датират още от 2011 година, задължения към доставчици и всички второстепенни разпоредители в размер на над 10 млн. лв. След това са натрупани безлихвени заеми - по проект "Изграждане на депо за ТБО", кредити от фонд ФЛАГ, от фонд "Енергийна ефективност", овърдрафт, задължения към НАП. С лихвите тези средства стават много повече, отколкото една община може да поеме.
 
Общите дългове колко са в такъв случай?
 
Бяха 35 млн. лв., сега са около 30 млн. лв. със задълженията на второстепенните разпоредители.
 
Тоест, имало е период, в който са били нулирани дълговете и оттам-насетне е започнало трупане наново?
 
Да, като пример мога да дам нулирането през 2009 година. И още същата година започва натрупване на дълг към НАП, който заедно с лихвите ние миналата година изплатихме и бяха 3,5 млн. лв. Остават още 900 000 лв. Правете сметка през 2009-2014 година, когато са трупани тези задължения, лихвеният процент е бил 25%. Каквото и да е плащано, не е плащано на държавата, която е с най-висок лихвен процент точно в този период. Това е само един пример.
 
Още по-шокиращо е, че в един мандат са натрупани?
 
Тези дългове, за които аз говоря, са през 2009-2014 г. – тоест, два мандата. Аз започвам от ноември месец 2015 г. и намирам общо 35 млн. лева задължения. Това кратковременно натрупване на задължения се надявам да остане в историята на община Перник и никога повече да не се повтаря.
 
Колко кметски мандата трябва да минат и въобще мисия възможна ли е те да бъдат отново нулирани?
 
Вижте, ние изпълняваме план за финансово оздравяване вече трета година. Реализираме голяма част от ангажиментите, поети в него. Надявам се с подкрепата на централната власт до края на годината успешно да го изпълни и да влезем в ограниченията на Закона за публичните финанси. Изключително много усилия сме положили до момента и цялата тежест с погасяването на тези дългове от предходни мандати я понесе моят екип. Каквото и разбиране да има по тази тема, очакванията за община Перник са съвсем различни. Ние правим всичко възможно, освен че спазваме финансови ограничения, да развиваме общината, да работим за инфраструктура, за спорт, култура и за цялостния облик на общината. Перник е агломерация, намираща се до София. И отражението ѝ върху столицата е доста значимо. 25 000 перничани пътуват до София, а вече и много софиянци живеят тук. Наистина има качествена промяна в развитието на община Перник, а близостта ѝ със София ние превръщаме в наш много силен съюзник. Това, че има магистрала "Люлин" и се ремонтира пътят през Владая, с перспектива да се направи различен жп транспорт, който да свързва Перник със София, вече се изгражда спирка, чрез която се свързва нашия жп транспорт със софийското метро, значително променя хоризонтите за нашия град. Ние ще успеем и съм убедена, че макар и с много усилия, ще постигнем доста добри финансови резултати. Вече имаме своите резултати.
 
Какво визирате?
 
Безлихвените заеми ни дадоха възможност да преструктурираме дълга към доставчици. Той е вече 6,5 млн. лв., но като цяло общата рамка на задълженията е намалена. Така, че има една устойчива финансова дисциплина, която ще промени визията за Перник. Нашата работа във всички направления наистина дава отлични резултати.
 
Вие изненадвате и очаровате с оптимизма си, откъде идва той?
 
Това е заради труда, който полагаме и постигнатите резултати. Знам силата на екипа, който е с мен. И съм сигурна, че ще се справим, защото се справяме.
 
При тези дългове едва ли сте имали обаче период без запорирани сметки?
 
Разбира се, че ние и сега, всеки божи ден плащаме 10% от абсолютно всички приходи за погасяване на стари задължения. Не всяка седмица и всеки месец, а всеки божи ден! Удъ́ржаха ни се дори по 20% от общите приходи, в това число и от общинските предприятия, които след това трябва да получат изработените от тях средства, за да продължат да съществуват. Но възможностите, които държавата ни дава, помогнаха да развиваме община Перник. Именно тези програми, които ние изпълняваме с отговорност, променят визията на града. Където и да влезете, ще видите, че има промяна. Минете през централния градски парк - и четирите зони са променени, стълбите нагоре, западният парк, една нова зона с парк на предизвикателствата, до който съвсем скоро ще може да се мине по великолепен чисто нов път с паркинг. Никога в кв. "Тева" не е имало такива красиви зони. Вече са четири, изградени по програма "Региони в растеж".
 
Но как реализирате европейските си проекти, нали за тях е нужно съфинансиране?
 
Ние изплащаме това, което сме наследили като задължения. Нови заеми за изпълнение на европейски проекти не сме взимали. И до настоящия момент не сме закъснели с плащането на нито един от европейските проекти, който е приключил. Това са финансови факти, които ние непрекъснато докладваме пред Министерството на финансите, но се радвам, че мога да ги споделя и с перничани. Това е нашата отговорност към тях.
 
Общината е в просрочие дори по сметката за европейски средства, като навсякъде е точно обратното – тази сметка е на плюс, защо?
 
Просрочените задължения в размер на 2 731 287 лв. по тази сметка представляват временен безлихвен заем по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник" за разплащане на наложени корекции. Той е постъпил в сметката на община Перник на 31.07.2015 г. и е със срок на погасяване до 25 декември същата година. Наложените корекции са за изпълнение на договори от 2012 и 2013 г. През 2019 г. ще се възползваме от предоставената ни възможност със Закона за държавния бюджет на Република България и по конкретно чл. 82, ал. 3, който гласи, че размерът на неразплатените задължения на общини-бенефициенти по програми за наложени финансови корекции и за предоставени безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на плащания по проекти с наложени финансови корекции за програмен период 2007-2013 г. се намаляват с 80 на сто чрез сключване на тристранно споразумение между управляващия орган на оперативната програма, министъра на финансите и кмета на общината. По този начин 2 185 030 лв. ще бъдат опростени.
 
Как съумявате да плащате възнаграждения, в това число и на най-скъпо платените общински съветници (над 1000 лв. месечно), с председател на ОбС, чиято заплата е 90% от Вашата и 4-ма заместник-председатели с по 70% от председателската заплата?
 
Няма закъснение в плащането на заплатите на работещите в община Перник откак аз съм кмет. По отношение на заплатите на общинските съветници - по причина, че са доста високи, имаме закъснение от 2-3 месеца. Но смятам, че спокойно могат да изчакат при заплатите, които получават.
 
Непосредствено след местните избори сте цитирана да казвате, че ще работите отговорно, за да оправдаете очакванията на хората. Те тогава знаеха ли колко дълбоко е затънала общината и очакваха ли от Вас нещо различно освен да гасите дългове?
 
Когато аз влязох в управлението на общината и може би два месеца преди това, във всички медии беше анонсирано, че община Перник е във фалит. Няма как хората да не са го знаели. Може би са очаквали, че държавата ще плати всички дългове, както това се е случвало. Но няма как едно правителство да гласува доверие и просто така да реши да връща дългове, без да знае за какво. Мисля, че ние съвсем отговорно се отнесохме към този проблем. Получихме и други възможности от правителството, което е в момента. С тези допълнителни средства ние направихме немалко - канализация в Батановци, водопровод в Ярджиловци, две отсечки с ВиК от първостепенно значение за общината. Така че ние имаме допълнителни финансирания, които ни подобриха възможностите да работим за града. През моя мандат успяхме да направим саниране по Националната програма за енергийна ефективност на 44 блока. Стигнахме до толкова много семейства, показвайки, че всички възможности, които има държавата, са в интерес и на гражданите на нашата община. Направихме промяна в градския транспорт като махнахме тролейбусите, сложихме нови камери, подобрихме графика. Тази година ни предстои да реализираме два великолепни проекта по ОПРР, най-големият от които е "Интегриран градски транспорт" с цялостна промяна в транспорта с нови тролейбуси по основните линии. Ще направим два блока за социални жилища. Така, че най-хубавото за Перник предстои.
Вяра Церовска е кмет на община Перник от 2015 г. насам. Завършила е Медицинския университет в София със специалност "Нефрология". Започнала е работа като участъков лекар, 14 г. е била началник на отделението по хемодиализа в МБАЛ "Рахила Ангелова", от 2010 до началото на 2014 г. е директор на същата болница. Оттогава до избирането ѝ за кмет е народен представител. Г-жо Церовска, Общинският съвет (ОбС) одобри проекта за бюджет'2019 с рамка 65,7 млн. лв. Какви приоритети залагате в него? Приоритетите са дейности, изключително важни за населението. Инвестиционната ни програма за 2019-та година е много амбициозна - на обща стойност 49 млн. лв. Тя включва собствени средства, очаквани субсидии от държавата и европейски проекти. Планирали сме много неотложни дейности като се надяваме да постигнем чувствително подобрение на пътната мрежа, да намалим разходите за издръжка, да продължим изпълнението на проектите по ОП "Региони в растеж". Един изключително важен проект, който предстои, е за интегриран градски транспорт на Перник и изграждане на социални жилища в квартал "Тева". Ще се възползваме от възможността да привлечем средства и от други оперативни програми. Както съм информирана, скоро ще се отвори и Норвежката програма, така че ще работим по всяка възможност да кандидатстваме и да подобрим живота в община Перник. Инвестиционната Ви програма е наистина амбициозна, но обезпечена ли е финансово? За да се реализира, трябва да сме приготвили проекти, с които да кандидатстваме. Ние сме определили няколко приоритетни обекта като изграждане на кръгово кръстовище на ул. "Юрий Гагарин" и ул. "Благой Гебрев" в кв. "Изток", рехабилитация на ул. "Граово", изграждане на ул. "Палма" в кв. "Ралица" с ВиК и пътна част, изграждане на ул. "Марина бара", на улична водопроводна мрежа за високата зона на "Рударци", обновяване на сградата на Двореца на културата. Очакваме, след като сме водили разговори, да получим целеви средства и от държавата. Тези обекти са от първостепенна важност за града. По данни от МФ към края на м.г. общината има над 12,5 млн. лв. просрочени задължения. Каква е общата стойност на дълговете и тяхната история? Историята на тези дългове започва още от 2009-2010 година. Дотогава общината е получила от държавата 18 млн. лв. на два транша, които на практика са покрили целия дълг на община Перник. Веднага след като получава тези средства, общината започва да трупа много и нови дългове. Това е исторически и финансов факт. Има отчисления за депониране съгласно чл. 60 и 64 от ЗУО, които датират още от 2011 година, задължения към доставчици и всички второстепенни разпоредители в размер на над 10 млн. лв. След това са натрупани безлихвени заеми - по проект "Изграждане на депо за ТБО", кредити от фонд ФЛАГ, от фонд "Енергийна ефективност", овърдрафт, задължения към НАП. С лихвите тези средства стават много повече, отколкото една община може да поеме. Общите дългове колко са в такъв случай? Бяха 35 млн. лв., сега са около 30 млн. лв. със задълженията на второстепенните разпоредители. Тоест, имало е период, в който са били нулирани дълговете и оттам-насетне е започнало трупане наново? Да, като пример мога да дам нулирането през 2009 година. И още същата година започва натрупване на дълг към НАП, който заедно с лихвите ние миналата година изплатихме и бяха 3,5 млн. лв. Остават още 900 000 лв. Правете сметка през 2009-2014 година, когато са трупани тези задължения, лихвеният процент е бил 25%. Каквото и да е плащано, не е плащано на държавата, която е с най-висок лихвен процент точно в този период. Това е само един пример. Още по-шокиращо е, че в един мандат са натрупани? Тези дългове, за които аз говоря, са през 2009-2014 г. – тоест, два мандата. Аз започвам от ноември месец 2015 г. и намирам общо 35 млн. лева задължения. Това кратковременно натрупване на задължения се надявам да остане в историята на община Перник и никога повече да не се повтаря. Колко кметски мандата трябва да минат и въобще мисия възможна ли е те да бъдат отново нулирани? Вижте, ние изпълняваме план за финансово оздравяване вече трета година. Реализираме голяма част от ангажиментите, поети в него. Надявам се с подкрепата на централната власт до края на годината успешно да го изпълни и да влезем в ограниченията на Закона за публичните финанси. Изключително много усилия сме положили до момента и цялата тежест с погасяването на тези дългове от предходни мандати я понесе моят екип. Каквото и разбиране да има по тази тема, очакванията за община Перник са съвсем различни. Ние правим всичко възможно, освен че спазваме финансови ограничения, да развиваме общината, да работим за инфраструктура, за спорт, култура и за цялостния облик на общината. Перник е агломерация, намираща се до София. И отражението ѝ върху столицата е доста значимо. 25 000 перничани пътуват до София, а вече и много софиянци живеят тук. Наистина има качествена промяна в развитието на община Перник, а близостта ѝ със София ние превръщаме в наш много силен съюзник. Това, че има магистрала "Люлин" и се ремонтира пътят през Владая, с перспектива да се направи различен жп транспорт, който да свързва Перник със София, вече се изгражда спирка, чрез която се свързва нашия жп транспорт със софийското метро, значително променя хоризонтите за нашия град. Ние ще успеем и съм убедена, че макар и с много усилия, ще постигнем доста добри финансови резултати. Вече имаме своите резултати. Какво визирате? Безлихвените заеми ни дадоха възможност да преструктурираме дълга към доставчици. Той е вече 6,5 млн. лв., но като цяло общата рамка на задълженията е намалена. Така, че има една устойчива финансова дисциплина, която ще промени визията за Перник. Нашата работа във всички направления наистина дава отлични резултати. Вие изненадвате и очаровате с оптимизма си, откъде идва той? Това е заради труда, който полагаме и постигнатите резултати. Знам силата на екипа, който е с мен. И съм сигурна, че ще се справим, защото се справяме. При тези дългове едва ли сте имали обаче период без запорирани сметки? Разбира се, че ние и сега, всеки божи ден плащаме 10% от абсолютно всички приходи за погасяване на стари задължения. Не всяка седмица и всеки месец, а всеки божи ден! Удъ́ржаха ни се дори по 20% от общите приходи, в това число и от общинските предприятия, които след това трябва да получат изработените от тях средства, за да продължат да съществуват. Но възможностите, които държавата ни дава, помогнаха да развиваме община Перник. Именно тези програми, които ние изпълняваме с отговорност, променят визията на града. Където и да влезете, ще видите, че има промяна. Минете през централния градски парк - и четирите зони са променени, стълбите нагоре, западният парк, една нова зона с парк на предизвикателствата, до който съвсем скоро ще може да се мине по великолепен чисто нов път с паркинг. Никога в кв. "Тева" не е имало такива красиви зони. Вече са четири, изградени по програма "Региони в растеж". Но как реализирате европейските си проекти, нали за тях е нужно съфинансиране? Ние изплащаме това, което сме наследили като задължения. Нови заеми за изпълнение на европейски проекти не сме взимали. И до настоящия момент не сме закъснели с плащането на нито един от европейските проекти, който е приключил. Това са финансови факти, които ние непрекъснато докладваме пред Министерството на финансите, но се радвам, че мога да ги споделя и с перничани. Това е нашата отговорност към тях. Общината е в просрочие дори по сметката за европейски средства, като навсякъде е точно обратното – тази сметка е на плюс, защо? Просрочените задължения в размер на 2 731 287 лв. по тази сметка представляват временен безлихвен заем по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник" за разплащане на наложени корекции. Той е постъпил в сметката на община Перник на 31.07.2015 г. и е със срок на погасяване до 25 декември същата година. Наложените корекции са за изпълнение на договори от 2012 и 2013 г. През 2019 г. ще се възползваме от предоставената ни възможност със Закона за държавния бюджет на Република България и по конкретно чл. 82, ал. 3, който гласи, че размерът на неразплатените задължения на общини-бенефициенти по програми за наложени финансови корекции и за предоставени безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на плащания по проекти с наложени финансови корекции за програмен период 2007-2013 г. се намаляват с 80 на сто чрез сключване на тристранно споразумение между управляващия орган на оперативната програма, министъра на финансите и кмета на общината. По този начин 2 185 030 лв. ще бъдат опростени. Как съумявате да плащате възнаграждения, в това число и на най-скъпо платените общински съветници (над 1000 лв. месечно), с председател на ОбС, чиято заплата е 90% от Вашата и 4-ма заместник-председатели с по 70% от председателската заплата? Няма закъснение в плащането на заплатите на работещите в община Перник откак аз съм кмет. По отношение на заплатите на общинските съветници - по причина, че са доста високи, имаме закъснение от 2-3 месеца. Но смятам, че спокойно могат да изчакат при заплатите, които получават. Непосредствено след местните избори сте цитирана да казвате, че ще работите отговорно, за да оправдаете очакванията на хората. Те тогава знаеха ли колко дълбоко е затънала общината и очакваха ли от Вас нещо различно освен да гасите дългове? Когато аз влязох в управлението на общината и може би два месеца преди това, във всички медии беше анонсирано, че община Перник е във фалит. Няма как хората да не са го знаели. Може би са очаквали, че държавата ще плати всички дългове, както това се е случвало. Но няма как едно правителство да гласува доверие и просто така да реши да връща дългове, без да знае за какво. Мисля, че ние съвсем отговорно се отнесохме към този проблем. Получихме и други възможности от правителството, което е в момента. С тези допълнителни средства ние направихме немалко - канализация в Батановци, водопровод в Ярджиловци, две отсечки с ВиК от първостепенно значение за общината. Така че ние имаме допълнителни финансирания, които ни подобриха възможностите да работим за града. През моя мандат успяхме да направим саниране по Националната програма за енергийна ефективност на 44 блока. Стигнахме до толкова много семейства, показвайки, че всички възможности, които има държавата, са в интерес и на гражданите на нашата община. Направихме промяна в градския транспорт като махнахме тролейбусите, сложихме нови камери, подобрихме графика. Тази година ни предстои да реализираме два великолепни проекта по ОПРР, най-големият от които е "Интегриран градски транспорт" с цялостна промяна в транспорта с нови тролейбуси по основните линии. Ще направим два блока за социални жилища. Така, че най-хубавото за Перник предстои.
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини