Мадуро е опитал да изнесе държавни активи и в България

Режимът на Николас Мадуро се е опитал незаконно да изнесе в България активи на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA. Това съобщи венецуелският депутат Карлос Папарони в Туитър.
 
"Успяхме да спрем незаконната сделка на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на PDVSA чрез брокерска къща в България. Ще продължим борбата за защита на имуществото на страната." - пише депутатът."Вече се свързахме с България! Те няма откраднат повече и долар." - допълва Папарони, като предупреждава, че всеки опит за подобни сделки ще стане обект на санкции.Той подчертава, че активите на PDVSA принадлежат на всички венецуелци.
 
Припомняме, на фона на тежката криза и многохилядните протести в страната, режимът на Мадуро разпродаде значителна част от златния резерв на Венецуела.Хуманитарната помощ, предназначена за Венецуела, продължава да е блокирана от властите, след като президентът Николас Мадуро обяви, че няма да приеме помощи от САЩ, а венецуелците не са "просяци".
Венецуела се намира в безпрецедентна криза. Инфлацията в страната се изчислява на милиони проценти, а емигрирали от началото на кризата са 3 млн. венецуелци. 
 
Миналия месец лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент и си осигури подкрепата на над 40 страни, начело със САЩ и повечето латиноамерикански и европейски държави. Мадуро все още има подкрепата на Китай и Русия, Турция и Иран.
 
Припомняме, че преди три дни, европейски и латиноамерикански лидери се събраха в уругвайската столица Монтевидео, за да обсъдят план за решаване на задълбочаващата се криза във Венецуела, но се пазят от пряка намеса.
 
Подкрепената от ЕС група, известна като Международната контактна група за Венецуела, проведе своята встъпителна среща, като представя по-безпристрастен подход, който противоречи на призивите на САЩ и латиноамериканските сили за повече намеса.
 
Срещата дойде по време на отделна среща на по-твърдата група Лима в Канада, която призова за международни действия срещу венецуелския президент Никола Мадуро, за да го принуди да се оттегли.
 
По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви пред телевизия CBS, че военната намеса е "един от вариантите".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини