Огнени буркани с мед на св. Харалампий, именици са...

Светецът се приема като покровител на пчеларите, градинарите и овощарите 

Православните християни отбелязват днес църковния празник на свети свещеномъченик Харалампий и св. мъченица Валентина. 

Светията е живял през II в. в град Магнезия, Тесалия, където заемал епископска катедра. Той бил на над стогодишна възраст, когато започнало поголовно гонение срещу християните и за да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си.

Без да се страхува за живота си обаче, магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.

Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча върху него, Харалампий затворил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден или Чуминеден. Празникът се почита предимно в Източна България.

Светецът се приема и като покровител на пчеларите, градинарите и овощарите.

На този ден жените измитат добре цялата къща, за да изметат всички болести навън. Не предат, не плетат, не шият, за да не се разболеят от чума. Единствената им грижа е да станат рано, да опекат три обредни питки. Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже хлябът и питките, които се прекадяват и раздават за здраве. От същия мед запазват вкъщи за лекарство през годината.

За св. Валентина сведенията са оскъдни.

Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата ѝ - езичниците я обезглавяват.

На 10 февруари имен ден празнуват: Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини