Новият двигател на SpaceX достигна мощността за полет до Марс

Raptor e достигнал мощността, необходима за Starship & Super Heavy

Oт трети февруари, когато за първи път е запален новият Rator, Мъск редовно поства в Twiter напредъка в тестовете на новия двигател на SpaceX.

"Дизайнът изисква най-малко 170 тона сила. Двигателят достигна налягане от 172 mT & 257 bar с топъл пропелент, което означава с 10% до 20% повече при дълбоко крио", допълва Мъск. Двигателят Raptor е доста по-различен от Merlin, с който летят ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX. Merlin използва керосин и течен кислород (LOX), докато Raptor е на течен метан и LOX и ще осигурява два пъти по-голяма тяга от версията на Merlin на Falcon 9.

Двигателят Raptor трябва да осъществи полета до Марс до 2022 година. Той е предназначен за следващото поколение ракети-носители на SpaceX - Super Heavy или Big Falcon Rocket (BFR). Свръхтежката ракета носител на SpaceX (SHLLV) е планирано да лети с хора около Луната и обратно, както и до Марс и отвъд него.

Starship ще е с капацитет 100 пасажери. Ракетата от неръждаема стомана, която SpaceX изгражда, ще доставя хора и товари до Марс и други далечни дестинации. Starship ще бъде изстрелян с гигантската ракета носител Super Heavy. И двете - и корабът, и ракетата носител, ще бъдат за многократна употреба и задвижвани с Raptor.

Starship ще получи седем от новите двигатели, а Super Heavy ще използва 31 двигателя Raptor.

Прототипът, който SpaceX ще използва, за да тества Starship на къси полети в земната атмосфера, ще има три двигателя  Raptor. И това ще се случи скоро, заяви Муск - може би в рамките на следващия месец, ако всичко върви по план, пише Space.

Първите изстрелвания на пълномащабния  тежък дует биха могли да последват в относително кратък срок. SpaceX  планира към 2023 г. мисия с пасажери около Луната и за средата на 2020-те - първите си полети дов Марс, по думите на Мъск.

SpaceX за първи път изпробва работна версия на Raptor през септември 2016 г.,.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини