Увеличават се болните от рак, само 1/2 от тях преживяват 5 г.

България е сред страните с високо засягане от всички видове рак, съобщи проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

Годишно новооткритите случаи и смъртността също растат. За 2018 г. те са съответно 9% и 6,3% повече, отколкото са били 5 г. по-рано. Европейският регион, където живее по-малко от 1/10 от глобалното население, е вторият по честота на засягане след Азия, като новодиагностицираните са изчислени на 23,4% от всички нови случаи и 20,3% от всички умирания от рак по света.

В България около 83 850 са с поне 5-годишна преживяемост след лечение, или 52% от заболелите. Средната за Европа е към 70%. За тези хора прогнозата е да живеят толкова, колкото и ако не са имали рак, обясни онколожката.

Най-чести при българските мъже са карциномите на простатата, белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур. При жените водещи са ракът на гърдата, матката, дебелото черво и маточната шийка.

Ръстът на злокачествените тумори се дължи главно на нарастването на броя на населението по света и неговото застаряване. Но и на липса на профилактика и здравна култура.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини