ООН предупреди за сериозни последици от търговската война върху света

Ръководителят на комисия в ООН предупреди, че планът на САЩ за повишаване на митата за китайските стоки следващия месец ще има "огромни" последици за световната икономика, съобщава БиБиСи.

САЩ планират да увеличат митата за китайските стоки, ако двете страни не успеят да постигнат напредък по търговска сделка до 1 март.

В доклада се посочва също, че американските и китайските фирми няма да имат голяма полза от протекционистките политики. Азиатските страни вероятно ще пострадат най-много.

САЩ и Китай са вкопчени в търговски спор, в който и двете страни налагат мита на стоки за милиарди долари. През декември и двете страни се съгласиха да спрат с новите мита за 90 дни, за да позволят провеждането на преговори.

САЩ и Китай имат срок до 1 март, за да постигнат споразумение, или САЩ заявиха, че ще повишат ставките на китайските стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Конференцията на ООН за търговия и развитие предупреди (UNCTAD), че ще има огромни разходи, ако търговската война ескалира.

"Последствията ще са огромни. Последиците за цялата международна търговска система ще бъдат значително отрицателни", заяви Памела Коук-Хамилтън.

По-малките и по-бедните страни ще се борят да се справят с външните шокове, каза тя. По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара компаниите да се преместят от сегашните източноазиатски вериги за доставки.

Според доклада на Unctad, производителите от Източна Азия ще бъдат най-тежко засегнати, като се очаква свиване на износа от региона в размер на 160 млрд. долара. Но предупреждава, че ефектите могат да се усетят навсякъде.

"Ще има валутни войни и девалвация, стагфлация, водеща до загуба на работни места и по-висока безработица и по-важното - възможността от ефект на зараза, или това, което наричаме реакционен ефект, което води до каскада от други мерки за изкривяване на търговията", обясни Коук-Хамилтън.
По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара компаниите да се преместят от сегашните източноазиатски вериги за доставки, но докладът показва, че е малко вероятно американските фирми да поемат този бизнес.

Проучването установява, че американските фирми ще получат само 6% от 250-те млрд. долара в китайския износ, които са обект на американските мита.

От приблизително 85 млрд. долара в износа на САЩ, които са обект на китайските мита, само около 5% ще бъдат поети от китайските фирми, показва проучването на ООН.

Проучването установява, че европейският износ ще нарасне със 70 млрд. долара, докато Япония, Канада и Мексико ще имат с повече от 20 млрд. долара всяка.

Други страни, които биха могли да се възползват, са Австралия, Бразилия, Индия, Филипините и Виетнам, се казва в доклада.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини