Откриха нацистка подводница край бреговете на Истанбул

Недалеч от крайбрежието на истанбулския район Шили е открита германска подводница от времето на Втората световна война, съобщиха турските медии.

Плавателният съд U-23 е открит с дистанционно управляем подводен апарат в хода на снимките за поредния епизод от документална програма на държавния тв канал TRT World. Турският изследователско-спасителен кораб "Акин" се натъкнал на подводницата на 2 мили от селището Агва на дълбочина 40 метра.

По време на Втората световна война нацистите решили да отправят свои подводници в Черно море в рамките на плана „Барбароса“ и поискали от Турция да отвори за тях своите проливи. Турция обаче затворила проливите си за военните кораби в съответствие с Конвенцията от Монтрьо /за черноморските проливи от 1936 г./ и създала в тях минни полета.

Така немците били принудени да транспортират 6 малотонажни подводни лодки с дължина 40 метра от Кил до румънското пристанище Констанца в разглобено състояние, което им отнело 4 месеца. Там подводниците били сглобени и пуснати да действат в Черно море в състава на 30-а флотилия. От 27 октомври 1942 г. до 25 август 1944 г. нацистките подводници провели 56 операции против военно-морския флот на СССР. Към края на войната руснаците потопили три немски подводници и завзели базата им в Констанца.

Фашистка Германия призовала турското правителство да отвори проливите за три подводни лодки, блокирани в Черно море, но получила отказ. Немският адмирал Карл Дьониц заповядал на капитаните да потопят лодките и да се установят на сушата в Турция. През 1944 г. едната била потопена недалеч от град Карадениз, втората – край бреговете на провинция Сакария, а третата, която сега е открита – до крайбрежието на Агва. Екипажите на нацистките подводници били задържани на турска територия и половин година престояли в град Бейшехир, провинция Испарта. На 13 юли 1994 г. спасителен кораб на турските военно-морски сили открили и подводницата край Сакария на дълбочина 23 метра.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини