Кой е отговорен, когато счупим колата си заради лош път?

Огромни дупки на пътя от Кочан за Сатовча стават причина за инциденти. Шофьори чупят колите си, а – оказва се, виновни няма. За да получат протокол за нанесените щети по автомобилите, шофьорите трябва да имат и акт от КАТ, което на практика ги прави нарушители.

Шофьорите рискуват да счупят колите си всеки път, като минават по пътя, осеян с дупки.

При едно от редовните пътувания на Велизар бюджетът му олеква с около 1000 лева. Тъй като срещу него идвал тир, той влязъл в дупка, спукал гума, последвали и други щети по колата.

Докато мисли дали да купи нови или стари части, Велизар разсъждава и над въпроса кой е виновен за инцидента – той или собственикът на пътя, в случая държавата. След като потърсил помощ, му било обяснено, че ако иска доказателство за нанесените му щети, трябва да се признае за виновен.

„Трябва да дойдат органи на КАТ, да ми съставят акт, с който да ми издадат протокол, с който протокол да отида в съда и да си търся правата. Трябва да доказвам, че не съм виновен, и тогава да търся щетите да ми се платят от въпросната институция, която е собственик на пътя. Увеличават винетки, увеличават застраховки, искат пари от хората, а дефакто не предлагат нищо за тия пари”, възмущава се шофьорът.

От полицията в Благоевград признават, че не са редки случаите, когато при подобни инциденти съставят актове на шофьорите за това, че не са шофирали със съобразената с условията скорост. Но при случая на Велизар, който бил изправен пред избора да се удари в камион или да падне в дупка, отговорът на въпроса кой е виновен и кой ще плати щетите,  завършва с въпросителен знак.

Източник: btvnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини