Великобритания за пръв път заговори за отлагане датата на Брекзит

Британският външен министър Джеръми Хънт обяви, че може да е нужно "допълнително време", за да бъдат финализирани законодателните процедури по Брекзит, съобщи BBC.

Хънт говори за възможно забавяне на излизането на страната от Евросъюза - отвъд предварително определената дата 29 март 2019 г., като казва, че то зависи от напредъка в идните седмици.

Премиерът Тереза Мей търси допълнителни договорки по постигнатото вече с Брюксел споразумение, което бе отхврълено от британския парламент. Засега обаче евросъюзът отказва по-нататъшни преговори. Очаква се депутатите в Лондон да отменят традиционната си едноседмична ваканция през февруари заради задънената улица, в която се намира дебатът по Брекзит.

Официално Великобритания трябва да напусне ЕС в 23:00 по Гриниуч на 29 март. Препъникамъкът по одобрението на сделката е възобновяването на проверките на стоки и хора по границата със Северна Ирландия.

BBC допълва, че все по-засилено се говори за отлагане на тази дата и потенциално разширяване на член 50 - механизмът, с който Великобритания напуска ЕС. Даунинг стрийт засега не коментира тази възможност.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини