Бетонират екоплажа Корал след решение на ВАС

Екоплажът „Корал“ ще бъде превърнат в бетонно гето след като Върховният административен съд (ВАС) е допуснал огромното застрояването на първа линия. За скандалното решение съобщи първо сайтът „Царево.инфо“.

Става въпрос за проекта „Корал Резидънс“ на „Прайм пропърти БГ“ АДСИЦ, според който на брега ще изникнат цели прогимназии. Ваканционният комплекс е планиран с разгърната застроена площ (РЗП) от 45 000 квадратни метра.

Решението на тричленния състав на ВАС – с председател Светлана Йонкова и съдиите Таня Радкова и Анелия Ананиева, датира от 10 януари.

Според тях целият проект е бил процедиран преди приемането на специализираните закони и картографирането на дюните в района, следователно е законен. Позовават се и на Общия устройствен план на Община Царево, какъвто на практика няма. Старият бе отменен, а новият все още не е одобрен.

„Имотът не се намира в защитени територии и зони. Като се е позовал на приетото по делото заключение на съдебно-техническата експертиза, съдът е приел, че инвестиционното предложение не е подлежало на процедиране по реда на Глава шеста Закона за опазване на околната среда (ЗООС), за него не е било необходимо изготвяне на оценка за съвместимост по реда на чл. 31 Закона за биологичното разнообразие, както и че към момента на издаване на протестираните строителни книжа липсват доказателства за съществуването на дюни като част от територията на плаж „Лозенец Кум Кашла“, пише в съдебното решение.

Скандалният случай с „Корал“ идва в момент когато ДНСК започна проверки на няколко други безобразия по морето – застрояването на „Градина“, „Арапя“ и „Алепу“.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    De
    Deniss
    3 0
    21:15, 30 яну 2019
    Девствени моми и девствени плажове няма да останат май...
Последни новини