България е първа по усещане за корупция в ЕС. Преглед на печата

"Дума":

България е първа по усещане за корупция в ЕС

България с лоши резултати в класацията за възприятие на корупцията, изготвяна ежегодно от "Транспарънси Интернешънъл". Индексът на страната ни пада с още един пункт в сравнение с миналата година, което показва, че у нас възприятието за корупция е нараснало. България получава 42 точки от 100 възможни и се класира на 77-о място в света сред 180 държави, като губи позиции в индекса. Резултатите ни продължава да са най-лоши сред страните-членки на Европейския съюз и са съизмерими с тези на някои африкански държави. За последните 7 години борбата с корупцията у нас е практически в застой и индексът почти не е помръднал спрямо 2012 г., когато е бил 41 пункта.

Съседна Гърция е с 45 точки, Унгария - 46, а Румъния, която е на 61-о място, има 47 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, следвана от Нова Зеландия с 87 точки. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

Образование. 

"Сега":

ИТ бизнесът влиза в класните стаи

Екипът на МОН се надява новите национални програми да помогнат за модернизиране на българското образование.

ИТ секторът влиза в българското училище - специалисти от бизнеса ще преподават уроци на учениците и ще обучават техните учители. Това предвижда една от 4-те нови национални програми в средното образование, чиито проекти бяха представени вчера от просветното министерство. През 2019 г. въпросните програми, по които МОН финансира училищата у нас извън делегираните им бюджети на проектен принцип, стават 17 на брой. Общо за тях ще са нужни 76 млн. лв.

"ИТ фирми в училище и учители в ИТ фирми" ще има три модула и ще се финансира с 1 млн. лв. По първия специалисти от ИТ сектора буквално ще влязат в класните стаи на краткосрочни семинари, за да мотивират учениците от 1-ви до 10-и клас да се ориентират към професия в тази сфера. Вторият модул е насочен към гимназистите от професионалните и профилираните гимназии, където бизнесът директно ще се включи в учебните часове със специално подготвени уроци. Целта е младежите да се запознаят с развитието на технологиите не само на теория, но и на практика. По третия модул самите преподаватели ще влязат в ИТ фирмите - на своеобразен стаж, на който трябва да придобият актуални знания и да влязат в крак с новите технологии.

Стайков. 

"Монитор":

Гардове поискали да пазят Стайко Стайков в болницата

Частни гардове са отишли в МВР болница пред стаята на сина на Миню Стайков - Стайко, с идеята да поемат охраната от служителите на Министерството на правосъдието, които по закон пазят задържани хора. Това обяви шефът на СДВР Георги Хаджиев след тържество по случай 140 години от създаването на Главна дирекция "Изпълнение на наказанието".

Това, което се тиражира, че едва ли не са отишли там да го взимат, не е вярно. Поискали са да осъществяват допълнителна охрана, обяснено им е, че не може и са си заминали", обясни шефът на СДВР.

Близки на Стайков-младши също обясниха пред "Монитор", че никой не е ходил в болницата, за да си го прибира.

"Има твърдения, че са упражнявани спрямо лицето неправомерни действия, но до настоящия момент по никакъв начин не са потвърдени. От Софийска градска прокуратура е разпоредена проверка по казуса със заявените данни от Стайков", каза шефът на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

АПИ. 

"24 часа":

Областният на Ловеч Георги Терзийски ще е новият шеф на АПИ

Георги Терзийски, областен управител на Ловеч, ще бъде назначен за шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" на мястото на подалия оставка Светослав Глосов, научи "24 часа" от източници в правителството. Утре правителството ще гласува за освобождаването му от поста на областен управител, за да може министър Петя Аврамова да издаде заповед да оглави пътната агенция.

Терзийски е юрист и икономист по образование. Завършил е математическата гимназия в Ловеч, Русенския университет "Ангел Кънчев" и УНСС.

Грип. 

"Сега":

Да се въведе превантивна ваканция срещу грипа

Здравните власти обмислят как да облекчат изискванията за обявяване на грипна ваканция, за да могат децата да си остават у дома преди да се разболеят, съобщи Нова тв.

"Ако има очевиден ръст, няма смисъл да се чакат тези заветни 30%, за да се обяви епидемия. Ако 30% от децата отсъстват, то нещата вече са се случили", коментира доц. д-р Ангел Кунчев. Той подчертава още, че грипът е много динамично заболяване и трябва да се реагира според ситуацията, вместо да се хващаме за цифри.

Не всички лекари обаче са на мнение, че превантивната ваканция е панацея, тъй като никой не може да спре децата над 12-годишна възраст да се събират и да си предават вируса, стига само едно от тях да е болено.

Източник: news-bg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини