Какво представляват геймърските рутери

Производителите изкушават геймърите с най-различни устройства, създадени специално за тях. Има клавиатури за гейминг, мишки, слушалки, монитори и дори дънни платки и звукови карти. С това обаче списъка не се изчерпва.

Повечето от големите производители на рутери вече предлагат  модели за гейминг - рутери, специално разработени за онлайн игри. Но с какво рутерите за гейминг се отличават от останалите модели? Какво е значението на техните характеристики за игрите?

От Make Use Of дават отговор на тези въпроси.

Какво представляват рутерите за гейминг?

Основната разлика между гейминг рутерите и обикновените модели е функцията Quality of Service (QoS). QoS се фокусира предимно върху изпращането на вашите данни точно там, където е необходимо. Навярно ще се запитате, ами обикновените модели рутери не правят ли точно това? Да, но те не се интересуват от вида на трафика.

Независимо дали качвате или изтегляте файлове от Dropbox, сърфирате в мрежата, стриймвате видео, играете на онлайн игри – всичко това е едно и същото за вашия рутер, т.е. има еднакъв приоритет, когато става въпрос за използване на вашата интернет връзка. И разбира се, ако семейството ви е голямо и докато някой стриймва 4K видео, а друг решава да качи цялата си колекция от снимки в Dropbox, и вие се опитвате да играете FIFA онлайн, ще останете много разочаровани.

Какво представлява функцията Quality of Service на рутерите за гейминг?

QoS „поема“ входящите данни и приоритизира входящия трафик за вашата игра. При това рутерите за гейминг се опитват да минимизират загубата на пакети за играта, като свързва останалите входящи и изходящи мрежови данни в отделен поток.

Един от най-често използваните инструменти за качество на услугата е StreamBoost на Qualcomm, а производителите са променили технологията и са разработили свои собствени версии. StreamBoost и подобните технологии се считат за адаптивен QoS, тъй като могат автоматично да се адаптират към променящите се изисквания на вашата домашна мрежа.

Адаптивният QoS не спира връзката на другите интернет потребители във вашия дом. (Освен ако не го настроите така, разбира се.) А се опитва да балансира изискванията на крайните потребители с наличния входящ трафик. Но тъй като това е гейминг рутер, при нужда игрите ще имат предимство.

Други полезни функции на рутерите за гейинг?

– Gigabit Ethernet - технологията гарантира най-висока възможна скорост на трансфер. Netgear Nighthawk XR700 разполага с 10 Gigabit Ethernet порта.

–  Безжични стандарти - повечето модели гейминг рутери предлагат най-новите безжични стандарти. Най-често срещаният стандарт за безжична връзка е 802.11ac. Въпреки това, IEEE разработва 802.11ax, наследник на 802.11ac. 802.11ay е настроен да функционира в неизползвания 60GHz спектър (безжичния интернет в момента използва 2.4GHz и 5GHz).

– Многолентов Wi-Fi - рутерите от висок клас поддържат трибандова безжична мрежа, което им позволява да предават по три канала едновременно. Някои гейминг модели са трибандови за предаване на два 5G Hz и един 2.4 GHz, докато други излъчват по-новите, но все още до голяма степен неизползвани 60 GHz честоти.

– Процесор и RAM - мощните модерни гейминг рутери имат по-бързи и по-мощни процесори и повече RAM.  

Как да приоритизирате трафика на вашия гейминг рутер?

Едно от най-важните неща, които трябва да направите след закупуването на гейминг рутер, е конфигурирането на приоритетите на вашата мрежа.

– Дайте приоритет на услуга - искате ли всяко устройство в мрежата да има достъп до конкретно приложение? Настройте мрежата си да дава приоритет на услугата. Например, можете да настроите всяко устройство в мрежата да има приоритет за конкретна игра или услуга за видео стрийминг.

– Дайте приоритет на мрежа – гейминг рутерите дават възможност да се приотизира мрежа. Това означава, че можете да дадете приоритет на вашите безжични връзки пред жичните.

– Дайте приоритет на IP адрес - всяко устройство в домашната ви мрежа има специфичен IP адрес. Ако устройствата ви имат статичен IP адрес - това е IP адрес, който не се разпределя динамично, когато се присъедини към мрежата, можете да посочите приоритета на мрежовия трафик за всеки IP адрес.

– Дайте приоритет на MAC адреса - вашият хардуер има уникален идентификатор, известен като MAC адрес. Когато вашето устройство се свърже с вашия гейминг рутер, рутерът получава MAC адреса на устройството. Можете да приоритизирате мрежовия трафик към устройствата въз основа на техния уникален идентификатор.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини