10-те най-големи заблуди за хигиената в домакинството

Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива бактериите? Около темата хигиена витаят най-различни митове. Много от тях сме възприели от родителите и бабите си, без да ги подлагаме на съмнение. Но кои от тях са верни и кои не? Предлагаме ви да разгледаме десет от най-разпространените заблуди.

1. Сушилните за ръце с въздушна струя са хигиенични.

грешно

През последните години сушилните за ръце с въздушна струя се наложиха в обществените тоалетни, тъй като изсушават ръцете за нула време и са по-екологични от хартиените кърпи. Но това прави ли ги хигиенични? Не, установи неотдавна едно проучване на университета в Уестминстър, според което сушилните за ръце с въздушна струя центрофугират вируси на разстояние 3 метра през помещението с мивките. За сравнение нормалните сушилни и хартиените кърпи разпространяват вирусите само на 75 и 25 см.

2. Тоалетната е най-мръсното място в къщата.

грешно

Кърпата за миене на съдове е много по-голям развъдник на бактерии. Дъската на тоалетната е суха и хладна, а бактериите предпочитат влажни и топли места. Влагата и остатъците от храна по гъбата стимулират размножаването на бактерии, така че там гъстотата им е до 400 пъти по-висока отколкото върху тоалетната чиния.

3. Мръсотията изниква от нищото.

грешно

Запитвали ли сте се някога откъде се взема цялата прах в дома ви? Източникът на по-голямата част от мръсотията сме самите ние. Ако разгледате прахта под лупа, ще откриете най-вече кожни люспи, косми и власинки плат. Имайки предвид, че човек губи средно по 40 000 кожни клетки на минута, цялата тази прах не бива да ни учудва. Това обяснява и защо вкъщи е най-мръсно, когато сме имали гости: повече хора произвеждат повече прах!

4. Лекетата се премахват с гореща вода.

грешно

Много хора при чистене се ръководят от максимата: колкото по-горещо, толкова по-добре – защото само така ще изчезнат лекетата и бактериите! Голяма заблуда, понеже повечето почистващи препарати действат на основата на студена вода. От топлата вода има смисъл само при миене на съдове, защото мазнината се отстранява по-лесно.

5. Сапунът убива бактериите.

грешно

Не ги убива, а помага за отделянето им от кожата, така че водата да ги отмие. По тази причина антибактериалните сапуни не само са неефективни, но и вредни за околната среда. Достатъчно е да миете ръцете си 30 секунди с нормален сапун и енергично търкане, за да отстраните 99,9 процента от всички вредни бактерии и микроби.

6. Само с антибактериални почистващи препарати става истински чисто.

грешно

Тъй като повечето микроорганизми са безопасни, антибактериалните препарати са излишни и дори вредни за околната среда, защото могат да нарушат бактериалния баланс и да допринесат за образуването на резистентни бактерии. Напълно достатъчно е да използвате за почистване оцет, стига да не се отнася за мрамор, дървен паркет, арматури или гумени уплътнения.

7. Кърпите за ръце спокойно могат да се използват многократно.

грешно

Влажните кърпи за ръце предоставят идеално жизнено пространство за бактериите. След избърсване по кърпите остава полепнала мръсотия и кожни люспици, които служат за храна на бактериите. Затова в кухнята трябва да използвате две различни кърпи за съдове и за ръце. Особено по ръцете може да има чревни бактерии, които в никакъв случай не бива да попадат върху съдовете и оттам – в храната. За да предотвратите насъбирането на бактерии, трябва да използвате кърпите за съдове и за ръце не повече от два-три дни.

8. Във фризера бактериите умират.

грешно

При  -18° жизнените процеси на бактериите се прекратяват и те не могат повече да се размножават – но не са мъртви! Щом хранителният продукт се размрази, бактериите отново се залавят за работа. При стайна температура броят им се удвоява на всеки 20 минути.

9. Надрасканите тефлонови тигани предизвикват рак.

грешно

Надрасканите тефлонови тигани са вредни едва при над 260°C. Чак тогава покритието, наречено политетрафлуоретилен започва да изпуска отровни изпарения. Но такива температури могат да бъдат достигнати само при умишлено загряване и за целта трябва да се използват само чугунени тигани.

10. Дъските за рязане са развъдници на бактерии.

грешно

Стига да се почистват грижливо, дървените и пластмасовите дъски за рязане могат да се използват без проблем. Дървото има антисептични свойства заради съдържащите се в него смоли и етерични масла, а някои видове дърво съдържат и танинова киселина, която също убива микробите. Освен това дървото съхне бързо, което допълнително изтребва вредните бактерии. Пластмасовите дъски могат да се слагат в миялната машина, където бактериите загиват на температура около 60°C.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини