В някои области масово взимат инвалидни пенсии

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви по БНТ, че до момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души.

"Усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК. Положението, по думите му, е трагично", каза той.

Област Силистра е първенец по брой на фиктивни инвалидни пенсии. Там няколко посредници обикалят и срещу 600 лв. предлагат решения за придобиване на ТЕЛК. Това е тарифата само в една област. Създава се впечатление, че цели села са с инвалидни пенсии, 1/2 до 1/3 от хората в села в Силистренско са с инвалидни пенсии, изтъкна Гешев.

Разследването на МВР и прокуратурата установи, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достига 28% от всички пенсии на конкретната област. Най-големият такъв процент е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца.

За такива пенсии се изплащат 1 млрд. и 700 млн., но щетите са много по-големи. Парите не отиват при хората, които наистина имат нужда от тях, тъй като се ползват с различни социални услуги, отбеляза Гешев.

Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв, каза вчера на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    То
    Тодор
    7 0
    18:06, 22 яну 2019
    Всички деца в циганската махала са с телк пенсия и грабят държавата срещи 250лв си готов болен аз да плащам осигуровки и данъци а циганите да ги вземат ей така и това до кога да им спрат помощите децки и да работят стига с тези кърлежи ******и
    • Се
      Селин
      2 0
      16:50, 23 яну 2019
      Циганите грабят държавата, защото им е позволено. Личните лекари им издават епикризите, нужен е закон, че на деца раждащи деца не им се полага помощи. Нашият кмет Беливанов иска да им дава по 500лв. и да не се дават пари за охрана в училищата.......Да си ги "дундуркаме"...
  • 2
    Не
    Неразбиращ
    3 -1
    22:30, 22 яну 2019
    Не проумявам, защо има хора, които са със 90 и над 90 процента инвалидност, продължават да работят на пълен 8-часов работен ден. На 4 часов работен ден, нека, ако не му стигат доходите. Но от сутрин до вечер, с такава инвалидност, не го разбирам това. Как ще бъде полезен в работата си ?
  • 3
    Го
    гост
    0 0
    09:23, 24 яну 2019
    Аз познавам цяло семеиство което получава инвалидни пенси Жената работи като санитарка Мъжът и не работи синат и не учи но получава пенсия че е болен напълно здрави хора Кои е виновен даваш 250лв наД-р Камберова и ти дава епикриза че дететоти е с епилепсия или асма А за Телка да не говорим моя позната се явяваше на скоро на комисия телкова тя ми сподели като е чакъла да бъде повикана до нея седнал един мъж от ромски происход и и предложил ако иска хубава оценка да му даде 500 лв и готово че докторите работели с него и че всеки денбил там и кои е виновен във случаия Тоз които ти дава или тоз които взема

Случаен виц

Последни новини