Ужасен вроден дефект зачестява заради лекарства по време на бременността

Употребата на опиоиди по време на бременност се превърна в проблем през последните години и сега изследователите проучват дали проблемът може да е свързан с възникването на вроден дефект, наречен гастроскизис.

Нероденият човек изминава толкова сложен път на развитие, че всеки обрат има шанс да го увреди, а употребата на лекарства по време на бременност често може да бъде увреждаща.

Гастроскизисът е дефект на коремната стена, който се появява в началото на бременността и води до изтичане на червата на бебето от тялото през дупка в корема. Състоянието не е животозастрашаващо, но изисква незабавна операция със седмици за възстановяване и може да доведе до проблеми с храненето и храносмилането, които продължават много години след това.

В повечето случаи причината за този дефект е неизвестна, но употребата на някои лекарства и медикаменти - включително тютюнопушенето, употребата на алкохол и употребата на аспирин - е идентифицирана като значителен рисков фактор.

Нови изследвания на американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) вече сочат към друго потенциално допълнение към този списък - опиоидите. Анализирайки данни от 20 различни държавни проучвания, изследователите забелязват тревожна тенденция. Те анализират извадка от почти половината от всички раждания в САЩ. Между 2006 и 2010 г. броят на децата, родени с гастроскиизис, е приблизително 4.2 на 10 000 живородени деца . Но по някаква причина през следващите пет години този брой достигна 4.5, което представлява 10% увеличение на този дефект от 2011 до 2015 г.

Констатациите са подкрепени от няколко други проучвания, които също са установили, че този конкретен дефект наскоро и необяснимо e станал по-често срещан, особено сред майките на възраст под 20 години.

За разлика от минали анализи, обаче, това проучване установява, че бебетата, родени от майки на 20 и 30 години, са най-засегнати от гастроскизис, което все още не е обяснено правилно.

Но най-интригуващата част от проучването идва, когато изследователите съпоставят своите открития с годишния процент на предписаните опиати. През цялото десетилетие разпространението на гастроскизис е по-очевидно в регионите, където се раздават повече рецепти.

В американските окръзи със средна степен на предписване на опиати, този ужасен дефект в червата е 1,4 пъти по-висок от общия, достигайки 4,6 на 10 000 живородени. А в окръзи с високи нива на рецепта, процентът скача до 5,1 на 10 000 живородени.

Въпреки че резултатите са интригуващи, това не означава, че опиоидите причиняват гастроскизис. Проучването не се разпростира до връзката на рецептите за опиоиди с отделните майки или да проучи времето на употреба на опиати по време на бременност.

Констатациите по-скоро сочат учебително, че трябват още следващи изследвания на гастроскизиса и употребата на опиати.

„По-доброто разбиране на всички възможни ефекти от употребата на опиати по време на бременност може да помогне за предоставяне на информация, основана на доказателства, на доставчиците на здравни услуги и жените относно потенциалните рискове за развиващия се плод“, заключават авторите.

Това проучване е публикувано в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността (Morbidity and Mortality Weekly Report).

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ni
    Nillia
    4 0
    20:57, 1 мар 2019
    Имам дъщеря на 7 години, която е родена с гастроскизис. Не съм приемала никакви лекарства по време на бременността, никога не съм пушила и почти не пия, а по време на бременноста не съм пила и капка алкохол. Първите седмици след раждането бяха много тежки, но след това сме нямали никакви пробелеми. Имаме едно красиво, игриво, засмяно, интелигентно и здраво дете.
Последни новини