Откриха следи от животни в езеро на километър под леда в Антарктида

    Учените са открили останките от живи същества в езеро Мърсър, което е изолирано от хиляди години под километър лед в Антарктида. Досега изследователите не са откривали нищо подобно във водите на ледения континент и се смяташе, че само бактерии могат да живеят при тези условия, съобщава Nature.

    Откритието е направено като част от научната експедиция за SALSA, която изследва субглациалните езера. Изследователите са взели проби от езерото Мърсър, разположено на 600 километра от Южния полюс. За да направят това, те пробиват със сонда леда на дълбочина около километър и пускат устройство за измерване на температурата. Пробите, взети от водата по корпуса на устройството, са били изследвани с микроскоп.        

    Експертите са открили черупки на диатомови водорасли, остатъци от членестоноги, включително ракообразни, и микроскопични животни, наподобяващи бавноходки. Освен това са открити парчета от растителна тъкан или гъбички, които изглеждали като червеи под микроскоп.

    Според учените животните са живели във водите на Трансантарктическите планини, на около 50 километра от езерото Мърсър. Условията, подходящи за живот, може да са възникнали по време на отстъплението на ледниците през последните 10 хиляди години или преди 120 хиляди години.

    Учените все още не знаят как животните са попаднали в езерото. Анализът на ДНК и радиовъглеродното датиране, за да се определи възрастта на организмите, ще помогнат да се изясни това. Химичният анализ ще определи дали те са живели в осветена от слънцето екосистема или в субглациална тъмнина.

    Коментари в сайта

    Последни новини