Валят предложения към Бюджет 2019 г., общественото му обсъждане премина при голям интерес

Изображение 1 от 3

    Валят предложения към проекта на Бюджет 2019 г. на Община Кърджали. Общественото му обсъждане премина при голям интерес. Присъстваха целия политически екип на кмета инж.Хасан Азис, ръководството на Общинския съвет, Омбудсмана Расим Муса,съветници с различна политическа окраска. Освен служители на администрацията в залата на Бизнесинкубатора бяха дошли и много граждани с конкретни въпроси към градоначалника. Според главният финансист на общината Валентин Иванов с всяка година интересът към обществените обсъждания на плансметката  се повишава. Расте  и броят на предложенията на кърджалийци.

      Тази година бюджетът ще възлезе на 63 200 000 лв., с 7% повече от миналогодишния. Една от причините е увеличенията на възнагражденията на служителите и на разходните стандарти в училищата.

     14 млн.лв.е привлякла общината от еврофондове, като нейните разходи по проекти, ще бъдат едва 37 000 лв.

    Валентин Иванов открои една негативна тенденция. Докато при минали години съотношението между собствени приходи и средства от републиканския бюджет са били 50% на 50%, то сега те са в съотношение 35% към 65% в полза на държавната субсидия. Причината е задържането на нивото на приходи от външни фактори.

      Ако приоритет през изминалата година бе образованието, тази година ще акцентираме върху социалните проекти и дейности подчерта кметът Хасан Азис.

      В общинската администрация бяха постъпили предложения от групи граждани, обществени структури, политически партии. Имаше и подписки.

     51 фирми внесоха искане за цялостен ремонт на улица „Първа индустриална”към промишлената зона. Общественият съвет към Общинския съвет  направи поредица от предложения, като основното бе изграждането на цялостна канализация за дъждовни води. Общинските съветници от БСП също внесоха свои предложения, едно от които бе детските градини да бъдат безплатни както в Търговище и още 24 общини в страната. Имаше подписка от жителите на улица „Мир” за нейното асфалтиране. От СУ”Владимир Димитров-Майстора” благодариха за отпуснатите средства до сега за ремонти и поискаха допълнително финансиране те да бъдат завършени.

    Завърза се дискусия. В спор за безплатните детски градини влязоха Валентин Иванов и общинския съветник от БСП Георги Кючуков.

       Спор се разгоря между общинския съветник от РБ Радослав Милев и кмета Хасан Азис. Милев изрази неудовлетворение, че всяка година едни и същи обекти в инфраструктурата се прехвърлят за следващата и даде пример с водоснабдяването на Главатарци. Градоначалникът отвърна, че всяка година се изпълняват 70 процента от предложенията на Милев и е редно поне веднъж той да подкрепи бюджета.

      Като цяло кметът и общинските съветници запазиха козовете си за дебата на сесията на местния парламент. Това не попречи обаче по конкретните предложения гражданите да получат конкретни отговори от екипа на градоначалника.

      Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа подчерта, че трябва Общинска администрация и Общинския съвет да направят така, че да има баланс в разпределението на средствата между града и селата. Общината е с най-много населени места в областта , които също се нуждаят от инвестиции, подчерта Раиф Мустафа.

    Георги Кулов 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини