5 икономики загърбват долара

Изминалата година бе пълна със събития които разделиха глобалното геополитическо  пространство на два лагера: на тези които все още използват долара като универсален финансов инструмент и тези които обръщат гръб на „зеления гръб“. Глобалните напрежения предизвикани от задействаните от САЩ икономически санкции и търговски конфликти принудиха потърпевшите страни да търсят алтернатива на доминираните от американския долар платежни системи.

На фона на всеобщата тенденция към де-доларизация 5 водещи икономики предприеха

конкретни стъпки за елиминиране на зависимостта си от зелената валута. Кои са те и защо?

Китай

Продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и американските санкции срещу най-големите търговски партньори на Пекин принудиха Китай да търси начини за намаляване на зависимостта на втората по мощ икономика в света от долара. 

Китайската централна банка методично съкрати обема на притежаваните американски държавни облигации като паралелно с това наложи китайския юан като резервна валута в кошницата на МВФ, заздравявайки стойността му чрез увеличаване на златните си резерви, нефтените фючърси и международния търговски обмен в национални валути.

Като част от амбициозния план за възсъздаване на Пътя на коприната Китай планира да въведе суаповиоблекчения за участващите в проекта и използващи юана страни. В допълнение Китай всячески се стреми към споразумение за свободна регионална търговия,наричано Задълбочено Регионално Икономическо Сътрудничество (ЗРИС), което да обхване 16 страни от югоизточна Азия с население от 3.4 милиарда души и икономически потенциал от 49.5 трилиона долара, съставляващ 40% от световния брутен продукт.

Индия

Шестата по големина икономика е същевременно и сред страните с най-голям търговски внос. Логично Индия да е директно засегната от глобалните конфликти и да понася сериозен ущърб от санкциите срещу търговските й партньори.  

Поради тези причини в началото на миналата година Индия заплати в рубли на Русия доставката на противовъздушните ракети С-400 и започна да плаща в рупии доставките на нефт от Иран. През декември тя сключи търговско споразумение за разплащане в национални валути и с Обединените Арабски Емираства.

Тези действия сериозно подкопават ролята на долара в световната търговия поради факта, че Индия е третата по покупателна сила страна в света. 

Турция

В началото на миналата година Реджеп Ердоган оповести плановете на Турция да ликвидира монопола на долара върху турската икономика чрез въвеждане на недоларови разплащания с търговските си партньори, а по-късно съобщи, че Анкара ще премине на плащане в национални валути в стокообмена си с Китай, Русия, Украйна и Иран.  

Турция подозира САЩ в поддържане на неуспелия опит за държавен преврат през 2016 г., а нейната икономика силно пострада от американските икономически санкции по повод ареста на обвинения във връзка с преврата американски евангелистки пастор. 

Ердоган се опитва да стабилизира турската лира, чиято стойност спрямо долара се обезцени наполовина, предизвиквайки рязък скок на инфлацията и ръст на цените.

Иран

Едно от първите действия на Тръмп в качеството му на американски президент бе да оттегли САЩ от подписаното с Иран ядрено споразумение и да възстанови жестоките санкции срещу Ислямската република, заплашвайки да накаже всяка страна която наруши ембаргото. 

Възобновените санкции принудиха Иран да търси алтернатива на доларовите плащания, което бе постигнато в споразумения с Индия и Ирак. Иракският динар бе приет за разплащателно средство в двустранната търговия на Иран с Ирак предвид възникналите в резултата на санкциите банкови проблеми пред иранския риал.

Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ допускат колосална стратегическа грешка подривайки доверието в долара. Без да се обявява публично срещу монопола на американския долар в световната икономика, но поради усилващия се натиск в резултат на въведените през последните четири години срещу нея всевъзможни санкции, бидейки преди сред първите 10 страни притежателки на американски държавни облигации Русия на практика се освободи от американските ценни книжа, използвайки ги за увеличаване на валутния си и златен резерв за стабилизиране на рублата.

Пред заплахата от американски санкции и срещу финансовата й система Русия въведе собствена национална платежна система като алтернатива на SWIFT, Visa и Mastercard. Във външнотърговския си експорт Москва успя частично да елиминира долара сключвайки суапови споразумения с редица страни, в това число с Китай, Индия и Иран. Наскоро Русия предложи заместване на долара с евро в търговията си с ЕС. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини