От днес Пловдив e Европейска столица на културата

В рамките на дългия уикенд са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града, които ще имат своята кулминация в съботната вечер на днес, 12 януари. Откриването ще бъде в самото сърце на Пловдив. Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Откриването ще бъде съпроводено с грандиозен спектакъл тази вечер – "Ние всички сме цветове". На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят. Очакват се между 30 и 40 хиляди присъстващи. Ще има 23 контролно-пропускателни пункта, на които полицията ще следи за хора с обемни багажи и такива във видимо нетрезво състояние.
 
В откриването ще участват Валя Балканска, Теодосий Спасов, квартет „Интро”, ансамбъл „Тракия”, 200 кукери, гайдари и др. Кулминация на церемонията днес ще бъде космическият глас на Валя Балканска.

Припомняме, че до 17 януари, вкл., е въведена временна организация на движението  Пловдив:

За движение на пътни превозни средства се затварят двете платна на бул. „Цар Борис III Обединител” в отсечката от кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ до Тунела.

Затварянето на булеварда от северната страна на Тунела ще бъде само от ул. „Железарска“, като достъпът на автомобилите до квартал „Капана“, Стария град, както и по ул. „Отец Паисий“ няма да бъде ограничаван.

Излизащите моторни превозни средства от ул. „Патриарх Евтимий“ ще могат да се движат направо към ул. „Света гора“ и наляво по източното платно по бул. „Цар Борис III Обединител” в посока север – кръстовището с бул. „Шести септември“.

Кръстовището на бул. „Цар Борис III Обединител” с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ ще се затвори в посока север към Тунела. Режимът на работа на светофарната уредба там ще бъде променен, тъй като кръстовището ще работи само в три направления.

Кръстовището ул. „Капитан Райчо“ – ул. „Леонардо да Винчи“ в посока бул. „Цар Борис III Обединител” ще бъде затворено с бариери, като ул. „Леонардо да Винчи“ в посока север към ул. „Света Петка“ временно ще бъде двупосочна – със забрана за спиране и паркиране. В посока юг няма промяна в организацията на движението.

Промяна в маршрутите на автобусни линии № 1, 4, 7, 9, 11, 20, 26, 27, 37, 44, 93 и 99 ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини