ЕК публикува списък на наблюдаваните източници на фалшификати и пиратство

Списъкът (Counterfeit and Piracy Watch List) предоставя имена на онлайн и конвенционални търговски обекти на стоки и услуги, със седалища извън ЕС, чиято дейност е свързана с разпространяване на фалшиви или пиратски стоки и услуги и получаване на доходи от тази дейност, съобщава БЛИЦ. 

Целта на Списъка е да насърчи засегнатите оператори и притежатели на марки на стоки и услуги да търсят правата си, а правителствата и местните власти да предприемат мерки за намаляване на случаите на нарушения на правата на интелектуална собственост на пазарите си.

Документът съдържа информация в четири области: - имена на уебсайтове, предлагащи защитено с авторски права съдържание; - платформи за електронна търговия; - онлайн аптеки и доставчици на услуги, извършващи търговия с лекарства; - имена на магазини като физически/ конвенционални търговски обекти.

Списъкът с наблюдаваните обекти е изготвен след публично допитване, проведено между 8 февруари и 19 април 2018 г. Главните критерии за подбор на включените в списъка обекти са били големият международен обхват на дейността или регионалната популярност и големият обем на продажбите. Списъкът ще стане важна част при бъдещите търговски отношения на ЕС с потенциалните му партньори, като Европейската комисия планира редовното му актуализиране и постоянно наблюдение за предприети мерки по отношение на изброените обекти.

Петра Херкул /Petra Herkul/, председател на Екипа за борба с фалшификатите и паралелната търговия, споделя: „Европейската асоциация MARQUES, която представлява интересите на притежателите на марки, е против посочването с пръст и заклеймяването. Независимо от това обаче, Списъкът е резултат от консултации, проведени със заинтересованите страни и използването на различни други източници, като напр. проучвания, проведени от Службата на ЕС за интелектуална собственост, решения на национални съдилища и др.“

Източник: http://www.blitz.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини