Венера и Юпитер срещат Луната

Луната и Венера влязоха в съединение рано тази сутрин. Красивата гледка е особено начало на новата година. През януари, около час преди изгрев, Венера и Юпитер светят ярко на небосклона, пише ЕarthSky.

Венера е най-близката планета до Земята. Това е и най-ярката планета през нощта, Юпитер е втората по яркост. Срещата на Юпитер с Луната може да се види рано сутринта. на 3 януари.

Съединението е термин от небесната механика, който обозначава момента, в който две или повече небесни тела се проектират близко едно до друго на небесната сфера. Най-често се наблюдават съединения на Луната с другите небесни тела, но могат да се наблюдават и съединения между планетите и астероидите.

На 3 януари (за Европа и Африка) Земята ще бъде най-близо до Слънцето. Тогава те преминава през специалната точка в своята орбита, наречена перихелий.

По-късно, на 22 януари Венера и Юптер ще бъдат в съединение.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    Заинтересован
    0 0
    22:08, 31 авг 2020
    Между 21:00 и 23:00ч. последните 10-тина дни/вечери вдясно от Луната блести най-ярката звезда на небосклона. Приложенията за телефон твърдят, че това е Юпитер, ясно видим с просто око. Възможно ли е това?
Последни новини