МВР откри статуята на Аполон Медикус, има заподозрян за кражбата

МВР показа днес откритата бронзова статуя на Аполон Медикус, която бе открадната от пл. „Бански“ пред бившата Централната баня в столицата, предаде БГНЕС.
 
Според информация на разследващите статуята е изчезнала на 14 декември, а сигналът за кражбата ѝ е подаден до органите на реда на следващия ден.
 
Дръзкото посегателство в центъра на София е било заснето от намиращите с района видеокамери.
 
„Иззели сме записите от камерите, на които се вижда как едно лице, което оприличаваме на мъж, откъртва статуята. Отнася я на около 5 метра, но явно нещо го притеснява и я хвърля“, разказа комисар Николай Василев, началник на Пето районно управление на МВР.
 
„Нашите предположения са такива, че същият ден той се връща, взима я и я поставя в черен найлонов плик. С помощта на бдителни граждани я намерихме на 26 декември в изоставено дворно място, през две пресечки от мястото на кражбата. Снели сме обяснения от човека, който ни подаде сигнала. Уведомили сме и Столична община“. 
 
Все още задържан няма.
 
„Имаме съмнения към едно лице, но след като го задържим и в зависимост от неговото държане и от това, което каже, ще преценяваме нататък с прокуратурата“, подчерта още комисар Василев.
 
Видимо статуята не е сериозно повредена. От МВР са категорични, че целта е била кражба, а не просто вандалска проява.
 
Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе поставена след реконструкцията на площад „Бански“ през 2003 г.
Източник: http://bnr.bg

Коментари в сайта

Последни новини