КЕВР решава с колко да поскъпнат водата и газът

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши окончателно днес с колко да поскъпнат водата и природният газ от Нова година. Разчетите на регулатора сочат, че цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.
 
Около 10 ч бе спокойно пред сградата на КЕВР в София, където се очакваше началото на протест срещу увеличаването на цената на водата.
 
В протестната акция бе обявено, че граждани ще попречат на служителите на КЕВР да влязат на работните си места. Но още няма сериозно гражданско присъствие. Пред сградата на КЕВР има полицаи.
 
С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1 януари 26 ВиК дружества ще продават водата по по-високи цени.
 
Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто.
 
Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се плащат 3 лева и 40 стотинки.
 
Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.
 
Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.
 
За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто.
 
Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни:
 
„Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“
 
През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове, прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.
 
Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.
Източник: http://bnr.bg

Коментари в сайта (1)

Последни новини