В Германия обмислят да наемат войници от ЕС

 
В продължение на години германската армия беше оставена без достатъчно инвестиции. Но сега тя е във фокуса на политиците, след действията и коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп, който критикува Германия, че не изпълнява задължението си да отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана.
 
Планирано е германската армия да увеличи броя на военнослужещите с 21 000 до 2025 г. Разходите за отбрана пък трябва да нараснат до 1,5% от БВП през 2024 г.
 
Министърът на отбраната Урсула фон дер Лейен заяви в интервю в четвъртък, че броят на военнослужещите вече е увеличен с 6 500 души през последните две години, до 182 000.
 
Еберхард Зорн пък коментира пред „Функе”, че „разбира се, Бундесверът се нуждае от персонал”, а армията трябва да „настоява за подходящо ново поколение”, въпреки че гражданите на ЕС в униформа са „опция”, която може да бъде разглеждана само в „специализирани области”.
 
Германското правителство вече се е консултирало с партньори от ЕС и повечето са реагирали предпазливо към идеята, особено в Източна Европа.
 
Според закони, приети след края на Втората световна война, германските военни трябва да са немци.
 
Но комисарят за въоръжените сили в Бундестага, Ханс-Петер Бартелс, посочва, че набирането на граждани от ЕС вече е „нормално”, тъй като много войници имат двойно гражданство или имигрантски произход.
 
По данни, изнесени от медийната група „Функе”, 900 чужди граждани вече са наети на военни и цивилни длъжности в Бундесвера.
 
Германия се стреми да има готовност на 70% от бойния си капацитет по всяко време. Но в момента е далеч от тази цел.
 
Само около една трета от 97 новопроизведени танкове, изтребители и хеликоптери са изцяло оборудвани и готови за действие, посочи „Цайт” през октомври. Доклад от февруари разкри, че в края на миналата година германската армия не е имала на разположение нито една подводница. Същото е било положението и с големите транспортни самолети. А от действащите изтребители, танкове, хеликоптери и кораби повечето са били в „драматично лошо” състояние. „Дойче Веле” пък изнесе данни за недостиг на 21 000 офицери.
 
Положението и в други големи армии в Европа не е по-добро. Миналия месец Великобритания обяви, че повече чужденци ще могат да се присъединят към въоръжените  сили, без да са живели в страната, заради недостиг на 8 200 войници, моряци и персонал във ВВС.Седем години след като Германия отмени задължителната военна служба, началникът на отбраната заяви, че наемането на граждани на ЕС е „опция” за попълване на недостига на военнослужещи.
 
Генералният инспектор на армията Еберхард Зорн каза, че военните трябва да „гледат във всички посоки заради липсата на квалифициран персонал” в „специализирани области”.
Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    Дякон Викенти
    2 0
    12:18, 28 дек 2018
    Нашите ц***** с готовност биха станали германски войници но някой трябва да ги подсети тия германци
Последни новини