Енергийните доставчици съветват своите клиенти

В началото на зимния сезон са регистрирани по-ниски температури. Трайното застудяване от началото на декември е предпоставка за по-висока консумация на електроенергия спрямо предишните месеци. Понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.

Специалистите съветват как най-рационално да използваме електроенергията в дома си, за да намалим разходите си във финансово натоварените зимни месеци.

Добре е да не покриваме и не преграждаме отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спираме топлината, която отдават в помещението.

Препоръчително е да намаляваме градусите на отоплението през нощта и когато отсъстваме от дома, но да избягваме изключването им, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат желаната висока температура.

При закупуване на климатик трябва да съобразим мощността на уреда и с големината на помещението, което ще отопляваме. Важно значение за консумацията на електроенергия имат факторите режим и интензивност на потреблението при всяко домакинство, както и състоянието на жилищната сграда - външни стени, прозорци, врати, покрив, под, както и налице ли са енергийноефективни мерки в сградата.

Важен фактор за консумацията на електроенергия са външната температура, видът и броя на използваните уреди, техният клас на енергийна ефективност, поведението при ползване на електроуредите, броят помещения в жилището, които се отопляват и броят живущи в жилището. 

При готвене, за да намалим количеството електроенергия е добре да използваме тенджера с диаметър, съответстващ този на котлона. За да съкратим времето  на приготвяне е нужно да покрием тенджерата с капак или ползваме съдове под налягане, както и да не отваряме фурната по време на печене.

Желателно е да не поставяме хладилника или фризера в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина, защото така увеличаваме консумирането на енергия.

Препоръчително е да използваме пълния капацитет на пералнята и енергоспестяващи крушки.

В тази връзка всеки клиент следва да обърне внимание на начина си на потребление, което би дало директно отражение в стойността на неговата фактура за електроенергия, съветват от компаниите. Важно е всеки периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    4 0
    06:21, 20 дек 2018
    Защо се гаврите с хората? К
Последни новини