Първата в България мултифункционална зала ще бъде открита в Асеновград

Уникална за България мултифункционална зала „Коста Форев” ще бъде открита този четвъртък от 17:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, съобщиха от Община Асенвоград. Тя е част от проекта „Трансформиране на „Стаята на приказките” в „Мултифункционална зала „Коста Форев”, който се реализира от библиотеката с партньорството на местната управа.

Идеята за промяна на концепцията на „Стаята на приказките” с цел опазване и популяризиране на културно-историческото наследство се ражда преди три години, а в хода на изпълнението проектът претърпя редица подобрения.

„Стаята на приказките” е създадена преди повече от 30 г., почти с откриването на новата сграда на библиотеката. Своя незабравим отпечатък в нея оставя самобитният асеновградски художник Коста Форев, като безвъзмездно създава уникални композиции под формата на стенописи на едни от най-популярните приказни герои. С течение на времето част от стенописите са повредени, без възможност да бъдат възстановени.

Работата по проекта премина през няколко етапа – цялостен ремонт на залата и трансформиране от стая на приказките в мултифункционална зала, реставрация на стенописите от дъщерята на художника – Ламбрияна Форева и дигитализиране на културно-историческото наследство.

Уникалното в проекта е, че залата ще изпълнява функциите на мини-музей на художника, място за събития и инициативи в различен формат – изложби, срещи, представяне на книги и автори, обучения и вълшебна кутия, в която „Приказките оживяват” - иновативен проект свързан със съвременните технологии. С помощта на мобилната технология „Разширена реалност“ всеки приказен герой от паната ще бъде разпознат от специално мобилно приложение, способно да стартира автоматично предварително подготвен видеоклип (анимация) към него, представящ съдържанието на приказката – главните герои и сюжета в рамките на до 3 минути. Библиотеката се е погрижила децата да имат на разположение таблет с въртящ се статив, за да попаднат във вълшебното царство на смесената действителност от оживяващи приказки.

Градска библиотека разполага с детски педагог, който ще помогне на децата да се адаптират към подобна иновация и да развият интереса към многообразното запознаване с изкуството.

С помощта на мобилната технология „Разширена реалност” ще бъдат виртуално реставрирани липсващите стенописи.

„Няма в българското изкуство художник като Коста Форев. Оригиналният образен език се дължи на неговата човешка характеристика. Картините му са изпълнени със свят, който очарова с непосредствеността си, с неочакваните хрумвания, с непрекъснатия интерес, който предизвиква. Творчеството на Коста Форев е безкрайно богатство за Асеновград и Пловдив, за страната ни и за света, който ни заобикаля. Неизчерпаема е дълбочината на неговия безконечен свят, в който съществува всичко - и радост, и тъга, и любов, и омраза, и неподражаема насмешка. Всичко това, което е един луд, луд свят, в който живите живеят, неродените очакват, а отишлите си от нас, остават завинаги в сърцата ни”

Светла Москова - изкуствовед

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини